Какво количество витамин А е здравословно за консумация?

Когато бъде консумиран в умерени количества витамин А се използва от тялото за подобряване на зрението, реакцията на имунната система и нормалната функция на органите. Витамин А е мастноразтворим витамин, намиращ се във високи концентрации в животински черен дроб, бъбреци и рибено масло и в умерени концентрации в млечни продукти и яйца. Зеленчуци като сладки картофи и моркови също са умерени източници на витамин А.

 


Храните от животински произход съдържат предварително преобразуван витамин А, който лесно се използва от човешкото тяло чрез храносмилането, докато растителните храни често съдържат каротиноиди, често наричани провитамин А, които могат да бъдат преобразувани във витамин А в черния дроб.

 

Количеството витамин А в храната или хранителната добавка се посочва чрез еквиваленти на ретинолова активност (RAE), мярка за това колко лесно различните съединения на провитамин А, като бета-каротин, се превръщат във витамин А, използван от тялото, измерена в микрограмове (mcg). Количеството витамин А може също да се измерва и в международни единици (IU).

 

Препоръчителният прием на витамин А от животински източници и добавки на базата на ретиноиди на ден варира за различните хора:

 • Мъже над 18 години - 900 mcg RAE (3000 IU);
 • Жени над 18 години - 700 mcg RAE (2333 IU);
 • Бременни жени над 18 години - противопоказан (не се препоръчва) по време на бременност;
 • Кърмещи жени - 1300 mcg RAE

Възрастните хора трябва да избягват приема на повече от 3 000 mcg RAE (10 000 IU). Поддържането на дневния прием на витамин А близо до препоръчителните количества е най-здравословно, тъй като хроничното приемане на повече може да бъде вредно. Бременните или жените, които се опитват да забременеят, трябва да избягват приема на добавки с витамин А, тъй като това може да доведе до тератогенни ефекти и нарушения в развитието на ембриона/фетуса.

 

Какви са симптомите на интоксикация с витамин А?

Интоксикацията с витамин А обикновено засяга кожата, причинявайки зачервяване, дразнене и петна. Хроничната, прекомерна употреба на добавки с витамин А може да доведе до по-тежки симптоми, като:

 • Промени в налягането в черепа (вътречерепна хипертония) - повишено вътречерепно налягане при липса на тумор или друго заболяване;
 • Промени в зрението;
 • Гадене;
 • Световъртеж;
 • Мигрена;
 • Болка в костите;
 • Кома;
 • Фатален изход

Тези тежки симптоми съответстват на трайни ефекти върху здравето на костите и възможно увреждане на черния дроб. Уникален симптом на прекомерна консумация на бета-каротин, наречен каротинодермия, причинява жълто или оранжево оцветяване на кожата, но това състояние не е опасно.

 

Какви са причините за интоксикация с витамин А?

Прекомерната консумация на животински храни, като черен дроб или рибено масло, в допълнение към добавки с високо съдържание на предварително преобразуван витамин А, увеличават риска от интоксикация с витамин А. Много мултивитамини съдържат както предварително преобразуван витамин А, така и провитамин А, затова е важно да бъде идентифицирано какви видове витамин А присъстват в тези хранителни добавки.

 

Растителният бета-каротин, провитамин А, съдържащ се в морковите, се метаболизира по различен начин от предварително преобразувания витамин А и не е установено дали не е отговорен за някой от сериозните симптоми на интоксикация с витамин А.

 

Някои лекарства влияят на това как тялото усвоява витамин А. Орлистат, често употребявано лекарство за отслабване, намалява усвояването на мастноразтворимите витамини (включително витамин А). Пациентите, приемащи орлистат, трябва също да приемат липозомни форми (метод, свързан с капсулиране на активните вещества на витамините в липозоми - липидни везикули, а по-лесното им усвояване от клетките на организма) на мастноразтворими витамини (A, D, E, K), за да бъдат набавени количествата от тях, които лекарството е помогнало да се отделят от тялото.

 

Лекарствата, наречени ретиноиди, се състоят от съединения, свързани с витамин А и се използват за лечение на заболявания, засягащи кожата, кръвта и лигавицата на органите. Те могат да увеличат риска от отравяне, когато се приемат заедно с добавки с витамин А.

 

Когато даден пациент бъде диагностицирани с хронична интоксикация с витамин А въз основа на кръвен тест, най-важният начин на действие е да бъде намален приема на витамин А. В случаи на голяма токсична доза трябва да приет активен въглен. Ако не е наличен активен въглен и потърпевшият не може да стигнете до болница в рамките на един час, е необходимо изкуствено предизвикване на повръщане. В случай на предозиране с витамин А, винаги е необходимо обаждането на спешна помощ възможно най-скоро.

 

Референции:
1. Olson KR, Anderson IB, Benowitz NL et al. Poisoning and Drug Overdose, Seventh Edition
2. Harvard Health Publishing. Listing of vitamins
3. National Institutes of Health Office of Dietary Supplements. Vitamin A fact sheet for health professionals
4. Ross CA. Encyclopedia of Dietary Supplements. Informa Healthcare, 2nd edition