Някои хранителни добавки може да взаимодействат с активните съставки на определни лекарства и да ги направят неефективни или да отключат опасни странични ефекти в организма. Отбелязвайки някои нови данни в тази насока, учени от медицински център в ЮАР апелират винаги да споделяме с лекуващия си лекар за хранителните добавки, които приемаме и дали те са безопасно съвместими с назначените от него лекарства.

 

В повечето случаи хранителните добавки се представят като природни и изцяло безопасни продукти. Oказва се обаче, че това твърдение е напълно вярно само в първата си част. Макар и да не проявяват странични ефекти, когато се приемат самостоятелно, някои хранителни добавки може да доведат до опасни за здравето последствия, когато се приемат едновременно с определени лекарства.


 

Последните научни проучвания сочат, че риск от странични взаимодействия с лекарства крият хранителните добавки, съдържащи екстракти от гинко билоба, зелен чай, женшен и др.

 

Повечето лекари са запознати с потенциалните опасности от комбинирания прием на такива добавки с лекарствени средства. За да се избегнат опасните ефекти, е нужно всеки да информира лекуващия си лекар за това какви добавки приема, за да се подбере максимално безопасния за случая курс на лекарствено лечение. Тези данни подчертават още една особеност – показват за пореден път колко опасно може да бъде в някои случаи самолечението.

 

Медицински екип от Южна Африка проследява общо 50 случая на хора, оплакали се от неприятни странични ефекти по време на лечението си. Те са лекувани от болести на сърцето, бъбречни и ракови заболявания. При всички тях е бил назначен прием на лекарства от групата на статините или имуносупресорите. Анализът на лечебния подход е показал, че най-сериозни странични ефекти е имало при хора, които успоредно с лекарствата са приемали и добавки, съдържащи екстракти от зелен чай или гинко билоба. Според научните проучвания тези природни екстракти повлияват абсорбцията на лекарствените вещества в кръвта.

 

Известно е, че зеленият чай намалява ефективността на статините, а приеман едновременно с тях, може да провокира странични реакции като отоци на меките тъкани, болки или крампи в мускулите.

 

За гинко билобата пък е известно, че намалява ефективността на антиконвулсантите. Така, ако се приемат заедно с такива лекарства, хранителните добавки с гинко билоба може да анулират изцяло ефекта от тях и пациентът да се изложи на риск от неконтролируеми конвулсивни пристъпи.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Тези данни се допълват към предишни такива, показващи и други нежелани взаимодействия между лекарства и добавки. При по-стари проучвания са документирани опасни странични реакции при хора, лекувани с химиотерапия. При тях лекарствата може да взаимодействат опасно с хранителни добавки, съдържащи екстракти от женшен или ехинацея.

 

Знае се също така, че активността на някои лекарства за разреждане на кръвта от групата на кумариновите антикоагуланти може да се инхибира от хранителни добавки, съдържащи екстракти от жълт кантарион, салвия или лайка.

 

Проучванията за нежеланите вазимодействия между лекарства и хранителни добавки продължават и ще излизат нови данни в тази област. Затова специалистите подчертават нуждата всеки прием на добавка да се консултира с лекар, особено при хора, които приемат и лекарства за определени заболявания.