Статистиката показва, че броят на случаите с грип всяка година превишават многократно броя на голяма част от останалите инфекции, взети заедно. По време на пандемия могат да бъдат засегнати между 30 и 50% от населението в световен мащаб.


Близо 650 000 са смъртните случаи годишно, следствие заразяване с вируса на грипа, което се равнява на 1 смъртен случай – всяка минута. Индиректните ефекти от инфекцията с вируса на грипа са 6 пъти по-висок риск от миокарден инфаркт до 1 седмица след заразяване. Освен това до 3 пъти е по-висок рискът от инсулт и между 3 и 6 пъти се увеличават хоспитализациите при пациенти със захарен диабет.


Високонапрегнат имунен отговор след поставяне на ваксината се изгражда в рамките на 2 до 4 седмици след имунизацията. Проучване в САЩ установява, че ваксинираните през месец октомври и ноември са видимо по-защитени от ваксинираните през август.Причината е, че образуваните антитела намаляват с 6 до 11% всеки месец след поставянето на ваксината, поради което се препоръчва имунизацията да се реализира възможно по-близо до епидемиологичния пик на заболяването.


Приблизително със 7% всеки месец намалява имунитът срещу грипен вирус тип A/H3N2 и грипен вирус тип B. С 6-11% намалява имунният отговор срещу грипен вирус тип A/H1N1pdm09.


Пикът на епидемията за Европа е през периода от месец януари до месец март. В Западна Европа епидемията настъпва с 1-2 дни по-късно, а в Източна Европа – с 1-2 дни по-рано. В Испания изместването през последните две години е с месец напред.


Според експертите най-подходящото време за имунизация с противогрипна ваксина е в края на октомври и началото на ноември. Включително ваксинацията през месец декември, дори при започнала грипна активност, е целесъобразна.


На пазара се предлагат и т. нар. високодозови ваксини срещу грип. В сравнение със стандартната ваксина дозата на хемаглутинините е 4 пъти повече във високодозовата противогрипна ваксина. Тя  се препоръчва при лица над 65-годишна възраст, при които формиращият се имунен отговор е много по-нисък.


Тривалентната високодозова противогрипна ваксина (0,5 мл) е лицензирана в 5 държави – Канада, САЩ, Австралия, Бразилия и Обединеното кралство. Четиривалентната противогрипна ваксина от същия вид (0,7 мл) е все още е в процес на регистрация.


През последните десетилетия се подкрепяше теорията, че грипните вируси разрушават покриващият епител на дихателните пътища и улесняват проникването на бактерии в белодробната тъкан. Според най-новите проучвания процесът протича в обратна посока – бактериите са тези, които проправят път на грипните вируси. Подобна симбиоза съществува между грипните вируси и бактерията Haemophilus influenza.


Отдавна е отхвърлено и твърдението, че при грип се развива само локален инфекциозен процес. Преминавайки бариерата на организма, грипният вирус попада в кръвта и предизвиква обща интоксикация, която води до промени в централна нервна система, по-конкретно парасимпатикуса, съдовата система и някои вътрешни органи (сърце, панкреас, щитовидна жлеза).


Налице е изразено дразнене на парасимпатикусовия дял на вегетативната нервна система – разширяват се кръвоносните съдове, повишава се пропускливостта им, налице е оточност, ниско кръвно налягане.


По отношение на централната нервна система – най-често се засяга хипоталамуса и хипофизата, което обуславя ред отклонения в невровегетативната, невроендокринната и неврохуморалната регулация.


Главоболието, което е често срещан симптом при грип се проявява от засягане на чувствителните рецептори в мозъчните обвивки от токсичните субстанции, които са продукт на възпалителния процес.


Грипният вирус е един от трите вируса, заедно с ХИВ и морбилният вирус, които водят до изразена намалена реактивност на имунната система. Това е и причината по време на инфекция при кожни проби за алергия да е налице понижена чувствителност към антигените и по този начин може да бъде компрометирано изследването. Важно е да се има предвид по време на инфекция и да се отложи планирана проба за алергии.


Библиография:
Експертна среща на специалисти в областта на инфектологията, 09.2019г., Атина, Гърция