Отдавна знаем, че не е геройство да се ходи болен на работа. Появите се с хрема и кашлица в офиса и на следващия ден, освен вас е болен и колегата Ви.

 

По принцип, лекарите препоръчват при грип да останете седмица у дома. Това време е необходимо за почивка на организма, за да се справи имунитетът с вирусната инфекция и не изпадне в състояние на изтощение. Докато сте у дома се лекувате и поддържате добро хидратиране на организма, за да се изхвърлят натрупаните токсини.


 

Вкъщи също трябва да се опитате да ограничите разпространението на вируса. Добре е да се изолирате в едно помещение, което да проветрявате редовно. Когато ви посещават, предпазната маска за здравото лице, не е излишна мярка, а напротив. Мястото, на което най-лесно могат да се разпространят микроорганизмите е кухнята, така че ако няма кой да приготви храната ви, опитайте се там да спазвате отлични хигиенни навици. Сложете маска, пригответе нещо набързо и по-добре го хапнете в стаята си.

 

NEWS_MORE_BOX

 

 

При какви признаци можете да мислите за връщане на работното място?

 

  • В продължение на 24 часа нямате повишаване на телесната температура, като за това не сте прибягвали до парацетамол и ибупрофен.
  • Все още ли кихате и кашляте? Вирусите на грипа се разпространяват от капчиците слюнка, които отделяме. За да сте сигурни, че няма да заразите някого, тези симптоми трябва да са преминали.
  • Лошо ви е или се чувствате отпаднали? Отговорът трябва да е не, за да планирате връщане към служебните задължения. Трябва да мине поне ден след като вече не усещате тези признаци, за да премислите въпроса.

 

Имайте предвид че грипът не е заболяване, което да се изкара на крак и когато не му се обърне внимание могат да настъпят усложнения или най-малкото възстановителният процес да протече много по-дълго.

 

Дори при съмнение за заболяване от грип трябва да избягвате да се срещате с хора с хронични заболявания и малки деца. Една прегръдка на бебе в това състояние може да струва много.

 

Обърнете внимание на здравето си и постъпете отговорно към себе си и околните Ви. Сложно е, когато липсва служител, но резултатите ще бъдат много по-добри при Вашето отсъствие за седмица и пълноценното Ви връщане, отколкото да протакате болничния и после отсъствате пак.