Есента е времето, когато най-много хора започват прием на витамини за подсилване на имунитета. Последното, което очакват, е приемът на витамини да се окаже неефективен. Затова той трябва да бъде съобразен с някои особености на витамините от двете основни групи – мастноразтворими и водоразтворими.

 

Степента, в която организмът ги усвоява, зависи от редица фактори, различни при двете групи. Познавайки тези фактори, можем да сме спокойни, че ефектът от приема на витамини ще бъде точно този, който очакваме.


 

Прием на мастноразтворими витамини

Именно мастноразтворимите витамини създават най-висок риск от предозиране и хипервитаминоза. Макар и да изискват ежедневен прием, те са ни необходими в малки дози. Причината е в това, че част от тях може да се складират в определени количества в черния дроб и мастната тъкан.

 

Особеното при тях е, че имат определена термоустойчивост и биологичната им активност не се губи след термична обработка. Така при балансирано хранене всеки човек може да се набавя изискуемите дневни дози мастноразтворими витамини само с храната.

 

В групата на мастноразтворимите витамини попадат 4:

  • Витамин А;
  • Витамин Е;
  • Витамин К;
  • Витамин D – който организмът може да си синтезира сам в кожата при излагане на слънце;

Препоръчително е мастноразтворимите витамини да се приемат в допълнителни дози само при нужда и след доказан техен дефицит в организма. При нужда от техен прием той трябва да се осъществява по време или веднага след ядене, за по-лесното им усвояване в комбинация с мазнините от храната.

 

Прием на водоразтворими витамини

В тази група попадат витамините от група B-комплекс и витамин C. Организмът ни не може да си синтезира сам нито един от тях. Затова редовният им и по възможност ежедневен прием е задължителен.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Особеното при витамин С е, че той се изхвърля бързо от организма и дори при висока доза, приета наведнъж, по-голямата част от него не се усвоява. Затова е най-добре той да се приема в малки дози няколко пъти на ден. Друга особеност на витамин C е, че той подпомага усвояването на калций и желязо в стомашно-чревния тракт. Затова при нужда от прием на тези микроелементи, добре е той да става едновременно с приема на витамина.

 

Отделните витамини от група В могат да се приемат едновременно под формата на витамин В-комплекс. Те взаимно подпомагат усвояването си, но за подсигуряване на оптимален ефект е добре приемът им да става след хранене.

 

Един от витамините от група В, а именно витамин В9, известен като фолиева киселина, изисква допълнителен прием преди и по време на бременността. Добре е времето на прием на фолиева киселина да се определи от лекар, особено в случаите, когато жената изпитва характерните прояви на сутрешно гадене и стомашно неразположение, които може д аповлияят на усвояването на витамина.

 

Добре е всеки човек, който възнамерява да започне редовен прием на витамини, да се консултира с лекар за избор на качествен продукт и най-вече за изготвяне на подходяща схема за прием, гарантираща оптимално им усвояване.

 

Освен подсигуряването на тяхното оптимално усвояване, при прием на витамини трябва задължително да се има предвид и тяхната дозировка. В много случаи хипервитаминозата може да бъде също толкова опасна, колкото и злоупотребата с лекарства.