Американската компания Johnson & Johnson подаде заявление ваксината ѝ срещу коронавирус да бъде включена в списъка от медикаменти за спешна употреба на Световната здравна организация (СЗО).

 

Клиничното изпитване, стартирало в края на 2020 г., показва, че единична доза от ваксината има ефективност до 72%, посочва NY Times. Проучването се провежда в осем държави на три континтента при хора на възраст над 18 години.


 

Ваксината е разработена от базираното в Белгия подразделение на Johnson & JohnsonJanssen Pharmaceutica, в сътрудничество с медицинския център Beth Israel Deaconess.

 

Johnson & Johnson подаде заявление за спешна употреба в САЩ на 4 февруари и в Европейския съюз на 15 февруари. Становището на Европейската агенция за лекарствата за употреба на ваксината в Европейския съюз се очаква до средата на март 2021 г.

 

Вирусът SARS-CoV-2 е въоръжен с протеини, наречени шипови или спайк протеини, които използва за приникване в човешките клетки. Те са мишената на повечето Ковид ваксини.

 

Ваксината на Johnson & Johnson използва генетичните инструкции на вируса за синтез на спайк протеини. За разлика от ваксините Pfizer-BioNTech и Moderna, които съхраняват инструкциите в едноверижна РНК, ваксината на Johnson & Johnson използва двуверижна ДНК.

 

Ваксината на Johnson & Johnson е аденовирусна. При нея генът, отговорен за синтеза на спайк протеините на коронавируса, е добавен към друг вирус, наречен Adenovirus 26. Аденовирусите са често срещани вируси, които обикновено причиняват настинка или грипоподобни симптоми. Екипът на Johnson & Johnson използва модифициран аденовирус, който може да проникне в човешките клетки, но не може да се репликира вътре в тях или да причини заболяване.

 

Ваксината на Johnson & Johnson е резултат от дългогодишни изследвания върху ваксини, базирани на аденовирус. През юли 2020 г. бе одобрена първата подобна ваксина за общо приложение - ваксината срещу ебола, също произведена от Johnson & Johnson.

 

Компанията разработва аденовирусни ваксини и за други заболявания, включително за ХИВ и Зика.

 

Аденовирусна е и коронавирусната ваксина, разработена от Оксфордския университет и AstraZeneca.

 

Базираните на аденовирус Ковид ваксини са по-устойчиви от иРНК ваксините, каквито са ваксините на Pfizer и Moderna.

 

ДНК, която се съдържа в тях, е по-стабилна, отколкото РНК, а здравата протеинова обвивка на аденовируса помага да се защити генетичният материал вътре.

 

В резултат на това ваксината на Johnson & Johnson може да се съхранява в хладилник до три месеца при температура от 2 до 8 ° C.

 

България е заявила 2 млн. дози от ваксината на Johnson & Johnson.