Любителите на кафето са склонни към наркотична зависимост, твърдят учени.

 

 


Проучване установява, че тези, които се повлияват благоприятно от кофеина, често се "радват" и на ефекта на амфетамини и кокаин, особено във високи дози. Не всеки любител на кофеиновата напитка би злоупотребил с тях, уточняват учените, но е налице ясна уязвимост към стимулиращия ефект на тези стимуланти.

 

 

Констатацията се основава на проучване на 22 души. Оказва се, че повечето от тях, които харесват кофеин, са склонни да приемат и наркотици.

 

 

Хората се различават драматично в това как реагират към наркотични вещества, обяснява проф. Стейси Саймън от Университета на щата Върмонт в САЩ. Например, една доза от определен наркотик може да произведе напълно противоположен ефект при двама души – единият харесва, а другият изобщо не харесва ефектите на опиатите.

 

 

„Важно е да подобрим разбирането си за тези разлики, тъй като те могат да отразяват ключови индивидуални различия в уязвимостта или издръжливостта на злоупотребата с наркотици.“, смята проф. Стейси Саймън.

 

 

Проучването е първото, което показва, че кофеинът проспективно прогнозира положителните субективни ефекти на друг стимулант.

 

 

Въпреки че данните не означават, че всеки любител на кафе е в риск да пристъпи към злоупотреба с кокаин, проучването показва, че индивидите се различават значително в субективния и поведенчески отговор на психомоторните стимуланти. Тези, за които скромна доза кофеин служи като стимулант, по-късно съобщават за повече положителни субективни ефекти на d-амфетамин.

 

 

Проучването е публикувано в сп. Drug and Alcohol Dependence.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Друго проучване пък показа, че свръхконсумацията на кофеин крие риск от пристрастяване.

 

 

Смята се, че кофеинът въздейства на мозъчната дейност. Веществото наподобява аденозин, молекула, която предизвиква съня и забавя нервната система на организма.

 

 

Кофеинът обаче няма същото действие като аденозин. Вместо да намалява скоростта на нервната система, кофеинът я ускорява, и аденозинът не получава възможност да действа. Колкото повече кофеин приемаме, толкова по-зависими ставаме от него, според American Running and Fitness Association.


Кофеинът също така увеличава производството на допамин, който активира центровете на удоволствието на мозъка - друга причина, която може да доведе до пристрастяване.