В далечното бъдеще сутрешната ни чаша кафе ще може не само да освежава мозъка ни, но и да влияе върху гените. Тази оптимистична прогноза изразяват някои биолози в Швейцария.

 

Екип, ръководен от Мартин Фюсенегер - професор по биотехнологии и биоинженерство в Базел, показва, че кофеинът може да се използва за задействане на синтетични генетични схеми. Те, от своя страна, могат да направят полезни неща за нас - дори да коригират или лекуват медицински състояния.


 

Като доказателство за концепцията, екипът разглежда евентуална успешна система за лечение на диабет тип 2 в свое лабораторно изследване. В него е установено, че кофеинът задейства синтетична генетична система в клетките. Това води до производството на хормон, който стимулира произвеждането на инсулин и понижава нивата на кръвната захар. По този начин успешно повлиява контрола над болестта.

 

Установено е също, че ежедневната употреба на кофеин не причинява здравословни проблеми, като повишен сърдечен ритъм или опасно ниски нива на кръвната захар.

 

Кофеинът, от друга страна, е нетоксичен, евтин за производство и присъства само в конкретни напитки. Освен кафе и чай, се среща и в колата, енергийните напитки и др. Колко е популярен за употреба, можем да съдим по това колко милиарда чаши кафе се продават всеки ден по цял свят.

 

Използвайки рутинните културни навици, терапиите, базирани на такива системи, трябва безпроблемно да се интегрират в начина на живот на хората и да станат ключов стълб, върху който новото поколение персонализирана медицина може да се изгражда, твърдят от екипа.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Въпреки това, съществуват още множество специфични въпроси, които трябва да бъдат разработени, преди да се стигне до окончателно заключение. Трябва да продължат проучванията за цялостната безопасност от всекидневната употреба на кофеинови напитки, продължителност на консумацията, потенциално разстройство на съня и др.

 

Фюсенегер и неговият екип са оптимисти, че данните от проучването им биха могли да бъдат използвани за терапии в бъдеще. Те дори предполагат, че при по-нататъшно задълбочено изследване, ще могат да генерират персонализирани системи, съответстващи на предпочитанията на всеки пациент.