Коензим Q10 или CoQ10 е често предписвана хранителна добавка, целяща да предотврати или понижи мускулната болка и слабост, асоциирана с приема на статинови лекарствени продукти.
 
Това се налага поради свойството на статините да понижават естествените нива на CoQ10 в тялото. Статините са клас фармакологични средства използвани за понижаване на телесния холестерол чрез забавяне на продукцията му. Те намаляват вероятността от развитие на сърдечносъдово заболяване, но също така увреждат клетъчните концентрации на CoQ10. 
 
Съединението CoQ10, произвеждано от почти всяка клетка в тялото, служи в сложния апарат за превръщане на хранителни вещества в енергия и притежава яркоизразено антиоксидантно действие. Органи с високи енергийни изисквания като сърцето и мозъка съдържат най-много от Q10 и неговата постоянна концентрация е важен фактор за тяхната нормална функция.
 
Безспорно Q10 има множество ползотворни ефекти, но приемът му трябва да се извършва само по лекарско предписание, понеже има потенциала да взаимодейства с лекарствени продукти, особено с контролиращите кръвното налягане и кръвната захар.
 
При около 50% от приемащите CoQ10, той действа съдоразширяващо и може да понижи силно кръвното налягане. Това обаче става осезаемо едва след 7-8 седмици редовен прием, предупреждава д-р Роксан Сукол от Cleveland Clinic’s Wellness Institute. Тя съветва хипертониците подлагащи се на лечение при отпадналост, силна умора и сънливост без видима причина веднага да прекратят приема на Q10 добавки и да се консултират с лекар.
NEWS_MORE_BOX
 
Много по-бързо се изразява несъвместимостта на добавките с CoQ10 и лекарствата за диабетици. Съединението бавно, но постепенно понижава наличната кръвна захар на организма и може да доведе до хипогликемия. Състоянието се съпровожда от нервност, превъзбуденост, потене, топли вълни, треперене на тялото, физическа слабост, силно сърцебиене и понякога – затруднен говор.
 
CoQ10 взаимодейства и с разредители на кръвта като варфарин и аспирин и не бива да се приема в комбинация с тях.