Метод, който да „заглушава“ кода във вирусния грип и не му позволява да се реплицира, откриха британски учени. Откритието би могло да спре размножаването на вируса в организма, както и предаването му от човек на човек. 
 
Изследователите от университетите Лийдс и Йорк използват компютърен анализ, за да разкрият код, скрит в РНК на риновирусите
 
Учените смятат, че може да се разработи медикамент, който да атакува вирусите като „заглушава“ кода. По този начин се спира тяхното реплициране, а те загиват в изолация. 
 
Ръководителят на проучването – д-р Питър Стокли от Университета в Лийдс, оприличава борбата с вирусите като молекулярна война, при която има кодирани сигнали, позволяващи на вируса да се разполага ефективно в клетката. Със заглушаването им, вирусът ще бъде неутрализиран и унищожен. 
 
Съавторът на изследването – проф. Рийдън Туарок от университета в Йорк, обяснява, че това са първите наблюдения, които сочат за съществуването на някакъв вид кодирана система. И учените са в състояние да я дешифрират.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Следващата стъпка е провеждането на лабораторни изследвания сред животински организми. Целият процес, включващ изследвания може да отнемедесетилетия. Но, ако всичко премине успешно, откритията могат да сложат край на множество медицински проблеми. 
 
Данните са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.