Да знае кръвната си група е много важно условие за всеки, сочи ново проучване. Макар да няма пряка роля за качеството на ежедневния ни живот познаването на кръвната група може да има много позитивно дългосрочно значение за здравето ни. Особено ако се съобразяваме с някои новооткрити особености, асоциирани с различните типове кръвни групи.

 

Кръвната група може да поднесе много информация за това към какви здравословни проблеми сме предразположени в дългосрочен план. И макар да не можем да сменим кръвногрпуповата си принадлежност знайки кръвната си група, можем да предприемем навременни мерки за превенция на здравословните проблеми, към които тя ни предразполага.


 

Проблеми с кръвосъсирването
Проучванията показват, че при хората с кръвна група А, В или АВ има 30% по-висок риск от проблеми с кръвосъсирването и тромбози. Проблемът идва от съответните антигени по повърхността на кръвните клетки, които детерминират и по-висока склонност към слепване на тромбоцитите. Липсата на тези антигени при хора с кръвна група О пък е причина при тях най-радко да се отчитат тромбози и други проблеми с повишено съсирване на кръвта.

 

Храносмилателни проблеми
Статистическите данни сочат, че хората с кръвна група А най-често страдат от проблеми с храносмилането. Те се асоциират с промени в секреторната активност на стомашната лигавица и леко намаляване на колечеството синтезирани храносмилателни ензими. Причината за тази връзка все още не е установена, но е статистически факт.

 

Язви
По отошение на язвите на стомаха и дванадесетопръстника хората от кръвна група А или АВ попадат в най-малко рисковата група. Най-често този тип проблеми се срещат при хора от кръвна група 0, независимо от резус-фактора им. Клиничните данни сочат, че причина за тази връзка е различното влияние на антигените, определящи кръвната група, върху имунологичния отговор на организма към инфекции. Язва се развива именно поради инфекция, предизвикана от бактерии от вида Helicobacter pylori. Учените считат, че имунната система при хора с кръвна група 0 има по-слаб потенциал за неутрализиране на точно този тип бактерии, но точната връзка предстои да се уточни.

 

Сърдечни проблеми
Проучване на Харвардския университет сочи, че при хората с кръвна група А или АВ има с 23% по-висок риск от поява на сърдечни проблеми в сравнение с риска при нулева кръвна група. За момента се предполага, че в основата на тази връзка стоят определени генетични особености, които се унаследяват скачено, т.е. успоредно с гените, определящи и кръвната група. Тези данни доказват предположението, че склонността към сърдечни проблеми често се унаследява.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Пролбеми с панкреаса
Тук отново нулевата кръвна група е най-малко рискова. Това се доказва от проучване, публикувано в изданието Journal of the National Cancer Institute. Данните от него сочат, че рискът от проблеми с панкреаса може да бъде степенуван на база на кръвната група. Ако приемем, че рискът от тези проблеми при нулева кръвна група е единица, при кръвна група А той е с 30% по-висок, при АВ – с 50% по-висок, а най-сериозен е при хората с кръвна група В – почти двойно по-висок, отколкото при принадлежност към нулева кръвна група.

 

Посочените предразполагащи особености на кръвните групи са ориентировъчни и засега се базират основно на статистически медицински данни. Те обаче са факт и според специалистите са достатъчен повод да се вземат превантивни мерки при всеки човек на база на това към какви проблеми е предразположен според кръвната си група. В дългосрочен ефект ролята на тези превантивни мерки може да бъде единствено от полза.