Защо по-малките деца проявяват по-леки симптоми на COVID-19 в сравнение с възрастните? Проучване установява, че бебета и малки деца, които са се заразили със SARS-CoV-2, са имали по-силен и устойчив отговор към вируса и въпреки високите нива на възпалителни протеини в назален секрет, в кръвта тези протеини са били малко. Този имунен отговор контрастира с този, който обикновено се наблюдава при възрастни, заразени със SARS-CoV-2 инфекция. 


Изследването включва 81 доносени бебета и малки деца, чиито майки са участвали в кохортно проучване по време на третия триместър на бременността. Екипът от изследователи обучава майките да събират ежеседмично назални проби от техните бебета, започвайки от 2-седмична възраст. Екипът също така редовно взема кръв от бебетата, започвайки от 6-седмична възраст, както и при заразяване със SARS-CoV-2 и през следващите седмици и месеци.


Тези проби позволяват да се проучат имунните реакции на децата преди, по време и след като са били изложени на вируса за първи път. Данните показват, че 54 от децата са се заразили и са прекарали леко вируса, докато 27, чиито тестове са били отрицателни през периода на изследването, са били контроли. По време на заразяването децата са били на възраст от 1 месец до почти 4 години, а половината са били на 9 месеца или по-малко. Проучването също така включва седмични проби от назален секрет от 19 майки с COVID-19 и 19 здрави майки като контроли, както и кръвни проби от 89 възрастни с COVID-19 и 13 здрави контроли.Изследвани са много аспекти на имунния отговор на бебетата и възрастните към вируса чрез подход, наречен системна имунология. Проучването разкрива, че отговорът на антителата на малките деца към SARS-CoV-2 се различава от този на възрастните. Обикновено възрастните произвеждат антитела срещу вируса на нива, които се повишават за няколко седмици, след което намаляват. За разлика от това, бебетата и малките деца в проучването произвеждат защитни антитела на нива, които се повишават и остават високи до пълния 300-дневен период на наблюдение.

 

Също така кръвта на възрастни със SARS-CoV-2 инфекция обикновено има високи нива на протеини, наречени възпалителни цитокини, които са свързани с тежко протичане на COVID-19 и дори смърт, докато кръвта на бебета и деца не. В назалния секрет на децата обаче има високи нива на възпалителни цитокини и мощен антивирусен цитокин.


Според изследователите тези открития предполагат, че цитокините потушават инфекцията точно на мястото, където вирусът е влязъл в телата на децата, което потенциално обяснява лекотата на тяхното заболяване с COVID-19. Възможно е да се разработят адюванти за ваксина, които имитират имунните отговори, наблюдавани при малки деца, като стимулират постоянно високи нива на антитела, без да причиняват опасно прекомерно възпаление в кръвта.

 

Данните са публикувани в сп. Cell.


Референции:
https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(23)00978-9?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867423009789%3Fshowall%3Dtrue
https://scitechdaily.com/new-research-finds-key-differences-between-children-adults-with-covid-19/