Ключовата съставка, която е в основата на много назални деконгестанти, не действа, когато се приема перорално. След оценка на данните от клиничните изпитвания група от експертни съветници към Агенцията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) е съгласна, че пероралните лекарства на основата на фенилефрин (PE) не са по-добри за намаляване на запушването на носа от плацебо. Въпреки че е безопасно за поглъщане, твърде много от лекарството се разгражда, преди да стигне до кръвния поток, за да има реален ефект.

 

Препоръчва се прекласификация на пероралните деконгестанти на основата на фенилефрин, така че да не бъдат фалшиво етикетирани като ефективни. Това може да принуди производителите да преформулират продуктите си, което буди недоволство в много от тях. От 2006 г. изследователи от Университета във Флорида подават петиции до правителството да преразгледа ефективността на пероралния фенилефрин като назален деконгестант. Най-накрая техните опасения се чуват.


 

Консултативният панел на FDA дава данни за най-малко три големи, контролирани клинични проучвания, които са тествали перорално прилаган фенилефрин през последните години и са установили, че той не е ефективен при никакви дози. Те описват данните като „последователни, съществени и правдоподобни“.

 

Остава да видим как FDA ще отговори на гласуването на панела. Тъй като деконгестантите на основата на PE все още се считат за безопасни за консумация от човека и могат да лекуват други симптоми на настинка и алергии, може да им бъде позволено да останат в състава на продуктите.

 

Ако производителите бъдат принудени да изтеглят продуктите си от пазара, това може да доведе до моментен срив в наличността на лекарства за настинка, алергия и грип. Въпреки това консултативният панел предупреждава, че ако тези продукти останат на пазара, потребителите ще продължат да харчат милиони за лекарства, които съдържат вероятно неефективни съставки.

 

Авторите отбелязват, че пероралните деконгестанти, съдържащи фенилефрин, се оценяват на 1,76 милиарда долара продажби в САЩ през 2022 г. За сравнение, други деконгестантни алтернативи на фенилефрин, като псевдоефедрин (PSE), които действително помагат за намаляване на запушването, се оценяват на 542 милиона долара продажби през 2022 г. Лекарствата, съдържащи псевдоефедрин в повечето случаи, са по лекарско предписание и много пациенти не знаят, че те са опция.

 

Течните капки за очи и спрейовете за нос, които доставят фенилефрин директно в кръвообращението, все още се считат за ефективни деконгестанти, така че е важно да се предпиемат правилни действия, за да се осведоми населението, за точните показания и начин на приемане на лекарства с фенилефрин. 

 

Референции:

https://www.sciencealert.com/key-ingredient-in-most-decongestants-doesnt-work-experts-say

https://www.fda.gov/media/171915/download