Успешно са преминали първа и втора фаза от кличното изпитване на китайската ваксина срещу коронавирусна инфекция, съобщава Global Times.


От 27 април изследователи от Sinopharm China National Biotec Group (CNBG) в Пекин провеждат рандоминиранено клинично изследване. В него 1120 здрави добровоци са получили по две дози инактивирана ваксина. Резултатите са показали, че при тях се наблюдава получаване на висок титър антитела срещу коронавируса. Клиничното изпитание е било рандомизирано, двойно сляпо и працебо контролирано. 


На 16 юни от филиал на CNBG в Ухан също обявяват за успешното преминаване на първа и втора фаза на клинично изпитване на инактивна ваксина.


 

На 23 юни компанията обявява, че е получила разрешение за провеждане на финалната трета фаза на изпитването на инактивна ваксина в Обединените арабски емирства, без да се уточнява повече информация за него.


Ако изпитанията на въпросния продукт преминат успешно, компанията може да получи разрешение за пускане на ваксината на пазара в края на октомври тази година. В момента компанията разширява произвоствените мощности.


Според изданието заводите в Пекин и Ухан могат да произведат минимум по 200 млн. дози всяка година.


По думите на експерта по ваксини Тао Лина, за да се получи търсеният имунен отговор е необходимо да се извършат две имунизации на един и същ човек, което означава, че 200 млн. ваксини ще покрият нуждите само за 100 млн. души.


В Китай се разработват пет вида ваксини срещу коронавируса: инактивирани, рекомбинантни протеинови, аденовирусни, ваксини на базата на нуклеинова киселина и живи атенюирани (отслабени) противогрипни. Тествания при хора са започнали при всички без последния вид. Някои от другите видове ваксини, ако преминат успешно изпитанията, се очаква теоретично да бъдат по-ефективни, отколкото инактивните.


В момента на етап клинично тестване при хора са десет разработки на ваксини срещу коронавируса от други държави. Това са продукти на компаниите AstraZeneca, Pfizer, BioNtech, Johnson & Johnson, Merck, Moderna, Sanofi и CanSino Biologics.


В Русия разработката на ваксини се провежда от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология. На 16 юни ТАСС обяви, че се пристъпва към клинично тестване на ваксината, което ще се проведе съвместно с министерството на отбраната на руската федерация.