Резултатите от завършената първа фаза на клиническото изпитване на експерименталната инактивирана ваксина срещу COVID-19 на Института по медицинска биология при Китайската академия на медицинските науки са пред публикуване.


Ваксината е разработена, използвайки частици от SARS-CoV-2, отгледани в специална култура и убити чрез термообработка. Технологията се използва широко при създаването на ваксини от полиомиелит, дефтерия, тиф, холера, коклюш, тетанус и други. 


В рандомизираното двойно плацебо контролирани тествания са включени 191 души на възраст между 18 и 59 години. При доброволците са направени по две имунизации с различна дозировка 50, 100 и 150 единици и плацебо с период между тях 2-4 седмици.Безопасността и имунногенността на ваксината се е оценявала в продължение на 28 дни. Проявили са се 44 странични ефекти, които се смятат за обичайни при имунизация: незначителна болка, зачервяване и сърбеж на мястото на убождането, лека умора. Не са регистрирани други, сериозни странични ефекти, като се отчита наличие на имуннен отговор. 


Въз основа на получените данни изследователският екип смята, че инактивираната ваксина до момента дава необходимата имуногенност и безопасност и клиничните изследвания могат да продължат.


Към момента в Китай се изпитват 4 експериментални ваксини, които са на заключителен етап на клинично изслеване. 


Една от ваксините в трета фаза се изпитва и в Русия - Ad5-nCov от втората половина на август след разрешение от министерството на здравеопазване. 
Първата разработка на ваксина срещу коронавирус, която започна тестване при хора, е на китайската компания CanSinoBIO. То започва още през март тази година. До този момент тя е преминала през две фази на клинично изпитване. В международното изследване се набират и доброволци от руската страна.