Тибетски храст, който „мами“ клетките, че имат нужда от хранителни вещества, може да се превърне в оръжие срещу множествена склероза и дори срещу процеса на остаряване.

Корените на синята вечнозелена хортензия - Dichroa febrifuga, се използват в продължение на векове за лечение на малария в традиционната китайска медицина.

Сега обаче Трейси Келър, заедно със своите колеги от Харвардското училище по дентална медицина в Бостън, установяват, че медикаментът халофугинонът – химикал, базиран на активна съставка от корените на растението, блокира реакциите на имунната система, които могат да причинят заболяване.

Клетките спират синтеза на нежизненоважни протеини, когато има недостиг на аминокиселини. Екипът учени открива, че халофугинонът имитира подобен недостиг, като блокира ензим, който „захранва“ аминокиселина, отнасяща се до произвеждането на тези протеини.

NEWS_MORE_BOX

 


Келър установява, че лекарството отключва химически „прилив“ като отговор на недостига на аминокиселини. По този начин се потиска растежа на маларийните паразити, спира произвеждането протеини, причиняващи възпаления.

Прекратява и развитието на специфичните бели кръвни клетки, които предизвикват заболявания на червата и множествена склероза.

Това може да направи лекарството ефективно срещу автоимунно заболяване. Има обаче и друга възможна употреба на халофугинона. Според Келър той може да се използва и като средство против стареене.

Изследването е публикувано в списание Nature Chemical Biology.