Щитовидната жлеза е орган от ендокринната система, регулиращ почти всички метаболитни процеси в организма. Тя продуцира няколко хормона: трийодтиронин, тироксин и калцитонин. Концентрацията на  щитовидни хормони в кръвта определя до голяма степен растежа и узряването на организма. Те оказват ефект върху обмяната на белтъците и въглехидратите, сърдечносъдовата система, стомашно-чревния тракт, кръвотворенето, костната и репродуктивната система. Давайки отражение върху всички системи, неспецифичните оплаквания и продължителният ход на хроничните заболявания, често отвлича вниманието както на пациента, така и на лекаря, от патологиите на жлезата. За това е необходимо, когато се стигне до „задънена улица“ с поставянето на окончателна диагноза, да се обърне внимание и на този орган.
 
Заболяванията на щитовидната жлеза протичат тихо, оплакванията са скрити и неясни и пациентите често ги свързват със забързаното и напрегнато ежедневие. При появата на различни сърдечни проблеми: учестен пулс, ритъмни нарушения, се обръщаме към кардиолог. Когато има оплаквания от стомаха, екстремна загуба на килограми, проблеми с дефекацията, търсим мнението на гастро-ентеролог. Неразположението при остеопорозата и мускулните болки, ни изпращат при ортопед. Безсънието, емоционалната лабилност и нервност ни карат да използваме „успокоителни“. Но зад всички тези проблеми може да стои промяна във функцията на щитовидната жлеза.
 
Най-често срещаните заболявания са хроничен тиреоидит на Хашимото, тиреотоксикоза (Базедова болест), аденом на жлезата. Причина за появата им е генетичната обусловеност, могат да се отключат в резултат на стрес, бременност, след раждане, по време на менопауза. Предимно е засегнат женският пол, но в последните години зачестяват случаите при мъже. Важно е да се спомене, че всяка промяна в хормоналното съотношение, може да е причина за проблеми със забременяването. Освен това е необходимо внимателно проследяване на хормоналния профил по време на ин витро процедури.
 
Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно заболяване с хронично протичане. В организма на болния се откриват автоантитела, които променят функцията на щитовидната жлеза. Основен клиничен белег е тиреоидната хиперплазия (увеличаване на размерите на жлезата). Обикновено протича безсимптомно, болните са в добро общо състояние. Някои може да усещат напрежение в областта на шията. За поставянето на диагнозата се изследват нивата на щитовидните антитела, хормоните, задължително се прави ехография. С помощта на този образен метод се виждат размерите и структурата на жлезата- дали е еднородна или не, дали има кистични или възлести образувания. Има случаи, в които ехографски жлезата изглежда нормално, но във функционално отношение се забелязват патологични промени.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Базедовата болест (тиреотоксикоза) също е автоимунно заболяване. При нея се наблюдава повишена функция на жлезата, увеличаване на размерите й и различни оплаквания, засягащи много от системите в организма. Страдащите от това заболяване са с повишен метаболизъм, невропсихична възбуда, ускорен ритъм, очни промени (сълзене, чувство за чуждо тяло, изпъкване на очите). Предразположени са към появата на остеопороза, сърдечни проблеми, менструални нарушения, хипохромна анемия. Тези неспецифични прояви на заболяването отнемат дълго време до откриването на болестта. За това профилактичните ехографски прегледи, както и хормоналните изследвания, ще помогнат за бързото поставяне на диагнозата.
 
Аденомът на щитовидната жлеза е доброкачествен тумор (възел), който понякога е със самостоятелна свръхсекреция на щитовидни хормони. Открива се чрез ехография. Важно е проследяването му във времето- дали променя размерите и плътността си. При разлика в ехографската находка е необходимо да се направи хистологично изследване (биопсия) на възела, с цел навременно установяване на злокачественото му превръщане.
 
Хроничните заболявания на щитовидната жлеза изискват мултидисциплинарен подход. Много специалисти в различни сфери, търсейки причината за болестните промени в човешкия организъм, достигат до заболяванията на жлезата. Профилактичните ехографски прегледи, както и хормоналните изследвания, ни дават основната насока за търсенето на патологиите на щитовидната жлеза.