Промените на хранителния режим могат да окажат влияние върху развитието на някои вируси, живеещи в чревния тракт, сочи ново проучване, публикувано в онлайн списанието Genome.


Организмът ни е устроен като „коралов риф“ - обитаван е от много и различни микроорганизми, които могат да са полезни, но и могат в даден момент да навредят на здравословното състояние, категоричен е ръководителят на изследването Фредерик Бушман от пенсилванския университет „Перелман“.


В проучването взимат участие 6-ма души в добро здраве. На доброволците е даден специален хранителен режим.На трима от тях диетата включва ниско калорични и богати на фибри храни, на останалите - високо калорични храни с ниско съдържание на фибри.Изследователският екип анализира ДНК на вируси, взети от фекалиите на доброволците след повече от 8 дневен период на спазване на диетичния режим.
Резултатите от направения анализ показват, че е настъпила промяна в популациите на вирусите, намиращи се в червата.Проучването предоставя нов поглед върху по-големи вирусни групи, които населяват червата и показва, че промените в хранителния режим, било и най-малките, могат да окажат влияние не само върху развитието на бактериите, но и на вирусите, казва Бушман.

 

 

Вирусът представлява микроскопичен патоген, който инфектира клетките в организма и може да се възпроизвежда единствено с помощта на други клетки, поради липсата на собствен клетъчен апарат за самовъзпроизвеждане.