Разбира се, терапията срещу високия холестерол включва предприемането на няколко комплексни мерки. При необходимост и по преценката на лекар може да се назначи медикаментозно лечение, но дори и тогава остават валидни важните препоръки: да се подобри храненето и да се премине към здравословен или специален хранителен режим, определен от диетолог, като тук задължително се налага максимално ограничаване на трансмазнините, намаляване на наситените такива, както и на количеството консумирани прости въглехидрати

 

Освен това значение има повишаването на физическата активност, с включване на време за тренировки; да се осигурява на организма оптималното време за сън и да се редуцира стреса; не бива да се пропуска и прекратяването на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол. Няма да навреди, ако се положи грижа и за положителни преживявания.


 

Естествено, има и фактори, от които не можеш да избягаш – като възрастта и половата принадлежност, които в една или друга степен повишават риска от проблеми с холестерола.


Това, което задължително трябва да имаме предвид за холестерола е, че той се произвежда от черния дроб. Холестеролът не е непременно вреден и опасен – без него не биха могли да се синтезират хормони и витамини от организма, но със сигурност високите му стойности в кръвта носят не един или два риска за здравето.


При висок холестерол обикновено липидите с ниска плътност – така нареченият LDL холестерол е повишен, а липидите с висока плътност – добрият HDL, който спомага извеждането на лошия, е с ниски стойности. Високите нива на LDL могат да допринесат за запушване на артериите, а ниските нива на HDL са свързани със сърдечносъдови заболявания.


На пазара се предлагат и достатъчно хранителни добавки, чиито етикети обещават редуциране на холестерола. Не всеки продукт обаче носи полза, а и може да се окаже с неприятен ефект за организма. Не бива да се подминава фактът, че хранителните добавки не се регулират така, както лекарствата, тяхното действие не е задълбочено проучено и е по-малко вероятно страничните им ефекти да са неизвестни. Така че с хранителните добавки като цяло винаги трябва да „имаме едно на ум“, а при налично заболяване е добре приемът им да се обсъди с лекуващия лекар. 


Според западни диетолози 4 хранителни добавки, предлагани на пазара, са с някакъв ефект срещу високия холестерол, но и те си имат някои особености, които трябва да се знаят от потребителите. Това са:


1. Калий. Калият е важен минерал, благодарение на които се поддържа балансът на течностите в клетките. По принцип, консумацията на продукти, богати на калий, се препоръчва при повишено кръвно налягане. Калият помага за отстраняването на натрий от организма чрез урината, което действа благоприятно за регулирането на кръвното, особено при хора, чието хранене е богато на натрий. За съжаление, така наречената „западна диета“, с която вече отдавна сме свикнали, изобилства с вредни мазнини и натрий. Технологично преработените продукти, колбасите, тестените изделия, готовите храни, храните, които хапваме „на крак“ – увеличават холестерола и натрия в организма ни. 


Защо в тема за висок холестерол говорим за високо кръвно? Защото обикновено са налични едновременно и вървят „ръка за ръка“. Важното е да се знае, че хранителните добавки с калий обаче може да не са безопасни при прием на лекарства за понижаване на кръвното. Инхибиторите на АСЕ (ангиотенизин-конвертиращ ензим) намаляват отделянето на калий в урината, което означава, че допълнителният калий, приет под формата на хранителна добавка, може да доведе до хиперкалиемия. При хиперкалиемия се получава сърцебиене, болка в гърдите, гадене и повръщане до степен, че може да е и животозастрашаващо. Така че и в този случай пълноценният хранителния режим, включващ повече естествено съдържащи калий продукти е по-добрият вариант. Добавете повече зеленчуци, плодове, риба и нискомаслени млечни продукти в менюто си.

 

2. Червена мая от ориз. Тя се получава чрез ферментиране на ориз с дрожди Monascus purpureus, които го обогатяват с монаколини, вкл. и монаколин К. Последният е структурно идентичен на статините, които се използват при лечението на високия холестерол. Има данни, че продуктите с червена мая, съдържащи високо количество монаколин, понижават холестерола в кръвта, кръвната глюкоза и кръвното налягане. Трудността е да се намери наистина качествена хранителна добавка с невариращо естествено добро съдържание на монаколин К, изчистена от замърсители като цитринин, микотоксин, които при високи нива могат да причинят увреждане на бъбреците. Продуктите с високо съдържание на монаколин К се разглеждат със статут на лекарства.

 

3. Екстракт от чесън. Чесънът е пребиотик – той подпомага храненето на полезните бактерии в червата. Освен това има антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Изследвано е, че алицинът в чесъна – неговото биоктивно съединение има ефект да намалява общия и лошия холестерол. Консумацията на чесън се смята за безоапасна. Относно добавките с чесън, тъй като той има и лек разреждащ кръвта ефект, е добре да се избягват при прием на антикоагуланти, НСПВС – нестероидни противовъзпалителни средства и при наличие на нарушения в кръвосъсирването.


Чесънът може да подейства зле на някои заради миризмата, излъчването на специфична миризма като цяло от тялото след приема му, да разстрои стомаха и причини киселини при някои.

 

4. Комбинирани добавки. На пазара се предлагат и хранителни добавки, които включват различни комбинации от съставки, с идеята, че могат да поддържат здравословно нивото на холестерол. Често в тях са включени маслинени ексракти, ниацин, магнезий. Тези добавки са предназначени по принцип за хора с холестерол в норма, но не и при вече налични по-високи негови стойности.

 

 

Докато е неясно доколко ще помогнат (или навредят) хранителните добавки срещу високия холестерол има още няколко мерки, чието предприемане има по-голям смисъл. При наличие на висок холестерол от полза е в менюто да се включат храни, богати на разтворими и неразтворими фибри. Разтворимите действат като гъба и могат да помогнат за извеждането на холестерола и липидите от тялото. Фибри съдържат зеленчуците, плодовете, варивата, овесените ядки и пълнозърнестите продукти.

 

Фибрите са ценни и със засищащия си ефект, а намаляването на теглото може да има благоприятно отношение върху стойностите на холестерола. Трябва да се избягват мазните меса, пържените и пълномаслените млечни продукти, като месо се консумира по веднъж през ден, а червеното е редуцирано до два пъти седмично. 


Необходимо е в менюто да се включат и повече храни, богати на ненаситени мазнини като авокадо, ядки, семена, зехтин, риба. От полза могат да бъдат и добавките с омега-3 или рибено масло.


И още нещо, скорошен мета-анализ показва, че допълнителният прием на витамин Д намалява общия и лошия холестерол и триглицеридите в кръвта, но тепърва учените трябва да определят точните ефекти на дозите му върху нивата на холестерола.*

 

Референции:
https://www.eatingwell.com/article/8030938/supplements-you-shouldnt-be-taking-if-you-have-high-cholesterol/
https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/prevention-and-treatment-of-high-cholesterol-hyperlipidemia
https://www.cdc.gov/cholesterol/risk_factors.htm
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Potassium-HealthProfessional/
https://www.kidney.org/atoz/content/what-hyperkalemia
https://www.nccih.nih.gov/health/red-yeast-rice
https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/71/5/282/2460203?login=false
https://www.nccih.nih.gov/health/providers/digest/herb-drug-interactions-science
https://academic.oup.com/tbm/article-abstract/6/3/339/4563144?redirectedFrom=fulltext&login=false
https://www.heart.org/en/health-topics/cholesterol/hdl-good-ldl-bad-cholesterol-and-triglycerides#:~:text=HDL%20carries%20LDL%20(bad)%20cholesterol,cholesterol%20is%20carried%20by%20HDL
https://www.jlr.org/article/S0022-2275(20)41259-3/fulltext
*https://academic.oup.com/nutritionreviews/article/77/12/890/5549277