Много голям процен от населението на САЩ, страдат от заболявания на очите. 80 милиона от тях притежават заболявания, които потенциално могат да предизвикат ослепяване.

 

Основните причинители на зрителните нарушения и слепотата са свързаната с възрастта дегенерация на макулата, катарактата, диабетната ретинопатия и глаукомата.


 

Конвенционалните хирургични методи на лечение са достъпни за някои от очните заболявания, но някои хора се опитват да ги предотвратят или да забавят прогресирането на своето нарушение посредством консумация на хранителни добавки.

 

Ето 4 неща, които трябва да знаете, ако обмисляте да приемате хранителни добавки за заболявания на очите:

 

1. Прием на хранителни добавки с антиоксидантни, витамини и цинк

 

Според информация от Изследванията на свързаните с възрастта офталмологични заболявания приемът на хранителни добавки с антиоксидантни, витамини и цинк може да забави прогресията на свързаната с възрастта дегенерация на макулата при хора, които имат междинна такава и тези, които имат напреднала макулна дегенерация на едното око.

 

Данни предоставени от други изследвания обаче, не подкрепят използването на хранителни добавки като гинко билоба и омега-3 мастни киселини при свързаната с възрастта макулна дегенерация.

 

2. Хранителни добавки с витамини А, С и Е

 

Настоящите изследвания не подкрепят използването на хранителни добавки с витамини А, С и Е като метод за лечение на глаукома. Като цяло алтернативните методи за лечението на този тип заболяване не са подкрепени с особени доказателства.

 

Поради тази причина ранната диагностика и познатите конвенционални методи на лечение на заболяването глаукома остават най-добрия начин за справяне със заболяването.

 

3. Хранителните добавки с витамин В12

 

Въпреки наличието на малко информация, получена чрез наблюдателни изследвания, че хранителните добавки с витамин В12 могат да забавят или предотвратят развитието на катаракта, те не се препоръчват за лечението ѝ.

 

Според преценката на лекуващия лекар се препоръчва преминаването към хирургична интервенция.

 

4. Информираност

 

Превантивните мерки на заболяванията са изключително важни за поддържането на доброто здраве на човека, не само на неговото зрение. Поради тази причина консултациите с различни специалисти преди появата на дадено заболяване са изключително важни.

 

В повечето случаи след поява на дадено заболяване обаче, резултатите са най-добри след прилагането на конвенционално лечение, което може да бъде и хирургично.

 

Източници:

https://www.nccih.nih.gov/health/tips/things-to-know-about-dietary-supplements-for-eye-conditions