Никотинамид рибозид, който е форма на витамин B3, може да увеличи риска от развитие на различни заболявания, включително и рак, показва ново изследване на Университета в Мисури. Това поставя нови въпроси относно резултатите на предишни проучвания, които свързват приема на хранителни добавки като никотинамид рибозид с ползи за сърдечносъдовото, метаболитното и неврологично здраве.

 

Международният екип от изследователи, ръководен от Елена Гоун, доцент по химия в Университета в Мисури, е установил, че високите нива на никотинамид рибозид могат не само да увеличат риска от развитие на тройно отрицателен рак на гърдата, но също така могат да доведат до развитие на метастази и разпространение на раковите клетки в мозъка. След като те достигнат мозъка, рискът за здравето е значителен, тъй като досега не са разработени ефективни методи за лечение.


 

Много хора приемат различни видове витамини и добавки, защото смятат, че те имат изцяло положителни ползи за здравето. Въпреки това има малко налични проучвания, които да предоставят информация за начина на действие на добавките. Установено е, че никотинамид рибозидът е подпомага енергийния метаболизъм в клетката и значително повишава нивата на енергия в раковите клетки. Тази енергия и стимулиран метаболизъм има благоприятен ефект върху техния растеж и разпространяване. Никотинамид рибозидът е широко разпространен на пазара, дори много проучвания са насочени към изследване на ползите от него за намаляване на страничните ефекти от терапията на рак при пациенти. Учените са изследвали и сравнили нивата на никотинамид рибозид в раковите клетки, Т клетките и здравите тъкани.

 

Въпреки че той вече се използва широко при пациенти с различни заболявания и все още се разкриват неговите приложения, голяма част от механизма, по който никотинамид рибозидът действа, не е известна. Ето защо изследователите са изработили метод за визуализиране, базиран на ултрачувствително биолуминесцентно изображение, което позволява количествено определяне на нивата на никотинамид рибозид в реално време по неинвазивен начин. Наличието му се доказва със светлина и колкото по-ярко е светенето, толкова по-високо е наличното количество. Резултатите от проучването подчертават важността от внимателното проучване на потенциалните странични ефекти на добавки като никотинамид рибозип преди употребата им при пациенти с различни здравословни състояния. 

 

Референции:

https://dx.doi.org/10.1016/j.bios.2022.114826