Тежката хранителна алергия ще може да се диагностицира само с един кръвен тест, става ясно от ново проучване. Според изследователите той има потенциала да замени по-инвазивните тестове за алергия.
 

Учените от болницата Mount Sinai в Ню Йорк съобщават, че с теста за активация на базофили с точност може да се предвиди кои хора ще развият тежка алергична реакция към храни. Той измерва нивата на клетките на имунната система – базофилите.

 
Тестът е проведен сред 67 души на възраст между 12 и 45 години, които страдат от чувствителност към определени храни. Пациентите са подложени на предизвикателството да хапнат фъстъци, орехи, морски дарове или сусам или взимат плацебо
 
Нито учените, нито пациентите знаят кой участник приема плацебо и кой алергени. При анализ на данните се установява, че верността на текста е висока.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Според водещия автор – д-р Хю-Мин Ли, това проучване трябва да окуражи бъдещи подобни изследвания, които да доведат до създаването и въвеждането на достъпен метод за диагностика на склонността към хранителна алергия. 
 
Данните са публикувани в Annals of Allergy, Asthma & Immunology.