Високите нива на хормона на стреса кортизол предразполагат към по-бързо влошаване при ковид, твърдят изследователи от Imperial College London.


Изследването е ръководено от проф. Уалжит Дило от изследоватеския център на университета. Екипът предоставя данни, които показват, че стойностите на хормона могат да са маркери за тежестта на заболяването. Според учените направените заключения могат да са от полза за идентифициране на пациентите, които вероятно ще се нуждаят от интензивно лечение.


Кортизолът се отделя от организма в състояние са стрес. Излъчването му в тялото задейства редица промени в метаболитните процеси, сърдечната функция и имунната система. Ролята на кортизола е да мобилизира целия организъм за справяне срещу грозяща опасност. Нормалните стойности на кортизол в добро здравословно и отпуснато състояние са между 100 – 200 nm/L и почти нулеви при сън.


Ниските стойности на кортизол при заболяване може да са тревожен симптом, но повишените над нормата също могат да бъдат опасни за здравето, коментират експертите. Повишеният кортизол в тялото се свързва с по-голям риск от инфекции и слаб имунитет. 


В проучването си учените наблюдават 535 пациенти, 403 от които с потвърдена коронавирусна инфекция. При последните те намират значително по-висока концентрация на хормона на стреса. Стойностите му стигат до 3241, което е далеч над нивата, измерени след сериозни операции. При такива регистрираната горна граница е 1000. 


Данните на екипа са стряскащи. На база тях се формират две групи: едната с изходно ниво на кортизол до 744 и другата над 744, като продължителността на преживяемостта при втората е притеснително ниска.


По думите на проф. Дило от гледна точка на ендокринологията е логично при най-тежко болните да се откриват и най-високите нива на кортизол, но стойностите му действително са тревожни. Според него наличието на ранен индикатор, с помощта на който може да се предположи кой от пациентите с коронавирус е предразположен към бързо влошаване и се нуждае от осигуряване на медицинска грижа би помогнало много за управлението на здравната система при положение на криза. 


Изследването е финансирано от Националния институт за здравни изследвания (NIHR) на Обединеното кралство и Medical Research Council и е публикувано в The Lancet Diabetes & Endocrinology.


Включените в него пациенти са били приети в три лондонски болници - Charing Cross, Hammersmith и St Mary's между 9 март и 22 април. Тестовете за коронавирусна инфекция и рутинни кръвни изследвания, в това число и стойностите на кортизол, са направени в рамките на първите 48 часа след приемането в болница. 


При по-мащабно клинично проучване биха могли да се потвърдят резултатите на изследването.