Хормона мелатонин има множество важни функции за имунната система. Той е мощен антиоксидант и свободно-радикалов неутрализатор -  свойства, чрез които потиска възпалителни процеси в тялото. Тези и други негови функции го правят толкова важен за имунната система, че липсата на адекватни количества в тялото карат тимуса, ключова жлеза за имунитета, да атрофира – бавно се свива и почти не изпълнява функциите си.
 
Как се синтезира в човешкото тяло? През последните 200 000 години, хората и много други животни на планетата еволюират, настройвайки метаболизма си към количествата светлина и тъмнина през денонощието – развива се биологичен часовник. С понижаването на слънчева светлина, производството на мелатонин намалява, а с това пада ведростта, будността и се доспива. Механизма на този часовник се намира в мозъчна област, позната като супрахиазматично ядро, част от хипоталамуса.
 
Когато очите наблюдават светлина, получените сигнали за нея пътуват по очния нерв до супрахиазматичното ядро, което е силно чувствително на светлинни сигнали. Възбудата на ядрото от светлинен дразнител изпраща сигнал до епифизата (позната още като „трето око“), че вече е ден и е време да се започне отделянето на мелатонин.
 
Изкуствената светлина, която се възприема през нощта силно нарушава този биологичен часовник и производството на мелатонин. Без значение, дали светлината е наблюдавана само за секунда или повече – мелатониновото производство вече е нарушено за поне един час. Колкото и уморено да е тялото и да има нужда от сън, мелатонина ще го подготвя за дневна активност и ще нарушава фазите на съня.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Как може да се контрира този ефект? На първо място, важна е светлината у дома след мръкване. От откриването на огъня до днес, хората са еволюирали да приемат светлината му като по-малък дразнител. Жълта, червена и оранжева са светлините, които влияят най-слабо на мелатониновата секреция. Бялата и синя светлини влияят най-стимулиращо. Светлина с дължина на вълната между 460 и 480 нанометра не нарушава мелатониновата секреция, дори може леко да я потисне. Препоръчва се използването на осветителни тела с нисък волтаж и жълто-оранжева светлина.
 
Също така, поне един час преди лягане, не бива да се гледат монитори – компютри, телевизори и мобилни устройства – всички те излъчват бяло-синя светлина, която кара мозъка да мисли, че все още е ден. В спалното помещение не бива да има никаква светлина – дори сиянието от часовник или друг електроуред може да попречи и да възбуди мозъка.
 
Не на последно място – тялото трябва да се излага на поне 15 минути пряка слънчева светлина след събуждане – това ще даде ясен сигнал на хипофизата, че деня е настъпил и може да подейства по-силно от кафе за събуждане.