Чрез хормоналните контрацептиви постигаме планиране и контрол на бременността. 
 
Хормоналните препарати са лабораторно синтезирани хормони – естрогени и прогестагени. Те са широко разпространени, около 25 – 30 % от жените в Европа и Северна Америка ги използват за предпазване от нежелана бременност.
 
Използването на хормонални препарати като метод на контрацепция осигурява сравнително висока ефективност за предпазване от нежелана бременност. Pearl index за този метод на контрацепция е около 0,02 – 0,5.
 
Естрогените и прогестеронът са стероидни хормони, които участват в контрола на измененията в женския организъм през месечния цикъл на жената. Техният синтез е под контрола на хормони, които се отделят от хипоталамуса и хипофизата. Приемът на хормоналните препарати – синтетични аналози на естрогените и прогестагените, води до значително намаляване на синтеза на фоликулостимулиращия хормон – FSH и лутеинизиращия хормон – LH, които се отделят от хипофизата. 
 
Ефектът на хормоналните контрацептиви е в резултат от ниските нива на двата хормона – FSH и LH. В резултат на това се потиска нарастването и зреенето на фоликулите в яйчниците и се дстига до прекъсване на овулацията. 
 
Хормоналните препарати, освен въздействие върху хормоналната регулация оказват влияние и върху ендометриума на матката и консистенцията на цервикалната слуз. В случай на оплождане на яйцеклетка тя не може да се поеме и задържи в ендометриума. Под действието на хормоналните контрацептиви той изтънява. Цервикалната слуз става гъста и нейното количество намалява. Това затруднява преминаването на спераматозоидите и достигането им до маточнте тръби.
 
Пероралните хормонални контрацептиви са:
 
  1. Комбинирани препарати – в зависимост от съотношението на двата хормона в отделните таблетки се разделят на монофазни и фазови – бифазни, трифазни.
  2. Прогестагенови препарати – съдържащи само прогестаген.
 
Монофазните комбинирани хормонални контрацептиви съдържат двата хормона в еднаква доза във всички таблетки. Фазовите комбинирани хормонални контрацептиви съдържат също и двата хормона, но тяхното количество се променя във всяка таблетка. По този начин и съотношението между двата хормона е различно. При тях дозата на хормоните в таблетките се изменя както се променя концентрацията им по време на месечния цикъл на жената. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
При някои комбинирани хормонални контрацептиви таблетките през първата половина от цикъла съдържат само естрогени. След 14 – 16 ден те стават комбинирани, в състава им участват и двата хормона. 
 
Прогестероновите препарати съдържат само прогестаген, който се приема в ниска доза ежедневно. Тяхната ефективност е по-малка от тази на комбинираните хормонални препарати. 
 
Приемът на перорални хормонални контрацептиви е свързан и с поява на странични ефекти в резулат на екзогенния хормонален внос в организма. Гаденето и повръщането често може да се появят през първите няколко месеца след започване на хормонални препарати. Ако повръщането е често и обилно това може да наруши резорбцията на препарата и да доведе до намаляване на контрацептивната му ефективност. 
 
През първите месеци жените може да установят слаби зацапващи кръвотечения. След по-продължителен прием на хормонални контрацептиви менструацията при някои жени може да намали своята продължителност.
 
Хормоналните контрацептиви не се приемат при наличие на нарушения в кръвосъсирването на кръвта. Жени с тромбофлебити, сърдечносъдови заболявания не трябва да приемат хормонални препарати, както и при пациенти с мозъчно-съдови нарушения или наличие на клапни сърдечни заболявания. Друга контраиндикация за техния прием е наличието на чернодробни заболявания и карцином на млечната жлеза.