Точно както обиколката на талията се използва за преценка на сърдечносъдовия риск, обиколката на краката може да бъде показател за обратното. Какво означава това?


При проучване на Медицинското училище на Щатския университет на Ню Джърси изследователите открили, че мастните натрупани по краката може да са показател, насочващ към по-нисък риск от високо кръвно налягане.


Резултатите им се базарита на данните на 6000 души на средна възраст от 37 години, инфомира The Sun. Почти половината от тях са жени. 24% от всички са били диагностизирани с високо кръвно налягане над 130/ 80 mg Hg.За целите на проучването изследователите измерват мастната тъкан в краката и я сравняват с общата телесна мастна тъкан. Това им е необходимо и за да разглеждат участниците в групи с високо или ниско съдържание на мазнини в краката. При 34% от мъжете е отчетено наличието на такова, при жените процентът е 39.


При анализа на данните екипът установява, че в групата с по-пищни бедра се наблюдава по-ниска склонност към високо кръвно, отколкото в групата на слабите долни крайници. 


Не за първи път се появява информация от подобен характер, такава е споменавана и по-рано във връзка с формата на тялото при жените, конкретно. Резултатите от настоящото проучване с ръководител Ааюш Висариа (Aayush Visaria) е представено на виртуалната научна сесия „Хипертония 2020“ на Американската сърдечна асоциация, която тече между 10 и 13 септември.


За The Sun Висария споделя, че вероятно наличието на мазнини по краката не е толко негативно явление и може да бъде показател за по-нисък риск от хипертония. Той доуточнява, че докато наличието по корема и голямата обиколка на талията доказано е рисков показател за сърдечен риск, то същото не важи за краката, а даже напротив.


При хората с по-голям процент на мазнини в долните крайници вероятностността от високи стойности на кръвно налягане е 61% по-малка, което засяга общо двата показатела при измерването му. Що се отнася само за диастолното налягане, което показва долната граница и показва налягането между сърдечните удари, вероятността е 53% по-малка за преминава във високи стойности. Отделно за систолното – вероятността от високо наднормено измерване е 39% по-малка. 


Когато изследователите добавят фактори като възраст, етническа принадлежност, образование, раса, пол, тютюнопушене, установяват, че рискът от високо кръвно налягане при притежаващи по-пищни крака е още по-нисък.


От екипът уточняват, че за да се смятат тези резултати за категорични е необходимо да бъдат потвърдени от по-големи и стабилни проучвания. Според тях информацията не е за подценяване, след като може да даде добър ориентир за здравни грижи на населението, така както се е наложила и обиколката на талията.