Масовата ваксинация срещу Ковид-19 започна да набира скорост и във Франция след бавния старт на кампанията там, причинен от ограничените доставки, но и от силното обществено недоверие към ваксините.

 

Здравните власти в страната въведоха нови правила за ваксиниране, съгласно които от 12 април с предимство ще могат да се имунизират всички хора на възраст над 55 години, но само с ваксината на AstraZeneca или с еднодозовата ваксина на Johnson & Johnson.


 

Ваксината на Johnson & Johnson е четвъртата одобрена за употреба ваксина в страните от ЕС. Във Франция пристигнаха първите 200 000 дози от нея, което е със седмица по-рано от първоначално обявения срок.

 

Освен това се увеличава периодът между първата и втората доза от иРНК ваксините на Moderna и Pfizer, за да може по-голяма част от населението да се ваксинира. Здравният министър на Франция Оливие Веран посочи пред изданието Le Journal du Dimanche, че срокът ще се удължи от четири на шест седмици, за да може още 1,8 млн. французи да получат първа доза до края на май.

 

Освен това, ваксините на Pfizer и Moderna ще се поставят с предимство на хора над 60 години. Ваксината на AstraZeneca, чието разпространение бе засегнато от проблемите с доставките и от опасения за редки нарушения на кръвосъсирването, ще се поставя на хората на възраст над 55, но под 60-годишна възраст.

 

Ваксинирането срещу Ковид-19 във Франция напредва бавно в сравнение с други страни като Унгария, Великобритания и САЩ. През последната седмица обаче доставките на ваксини се увеличават, а само на 9 април са били поставени над 510 000 ваксини, предава Financial Times.

 

В Германия хората, получили първa ваксина, са се увеличили с 25% в рамките на една седмица до 12,7 млн. души, сочат данни на Института Робърт Кох за 10 април. Във Франция досега над 10 млн. души са ваксинирани с поне една доза.

 

Масовата ваксинация в Германия се ускори, след като личните лекари започнаха да поставят ваксини в началото на април. Правителството планира да им доставя по един милион дози седмично.

 

Над 5700 души с коронавирус се лекуват в интензивно отделение във Франция, което нахвърля общия брой от 5000 легла за интензивно лечение отпреди пандемията и броят им по време на втората вълна през ноември 2020 г.

 

Противоепидемичните мерки във Франция включват ограничения за пътуване, вечерен час от 19:00 до 06:00 ч. и затваряне на магазини и заведения.

 

По-рано този месец френските здравни власти последваха тези в Германия и издадоха препоръка младите хора, ваксинирани с AstraZeneca, да получат втора доза от друга ваксина заради редките ѝ странични ефекти, свързани с кръвосъсирването.

 

Французите са сред най-скептичните хора в света относно ваксинациите, но според здравния министър на страната това се е променило след пандемията.

 

В департамента Мозел в Източна Франция и някои отвъдморски територии местните здравни власти препоръчват да не се използва ваксината на AstraZeneca поради по-голямото разпространение на така наречения южноафрикански вариант на вируса.

 

През тази седмица аптеките във Франция започват да предлагат тестове за Ковид за домашна употреба, а след края на ваканцията се очаква да се прилагат и в училищата.

 

Източник:

https://www.ft.com/content/4650a1c3-65f8-4708-8977-f4bcfc93d608