Холерата е изключително вирулентно заболяване, причинявано от инфекциозния агент Vibrio cholerae, което се отличава с тежка водниста диария, дехидратация, електролитен дисбаланс и висока смъртност. Болестта продължава да представлява глобална заплаха за общественото здраве, както и показател за социално и финансово неравенство. На симптомите им отнемат между 12 часа и 5 дни след поглъщането на замърсена храна или вода, за да възникнат. Холерата не пропуска нито възрастни, нито деца, а последствията са фатални, ако не се лекува. Публикация от 2015 г. в PLOS Neglected Tropical Diseases съобщава, че всяка година смъртните случаи, дължащи се на холера, наброяват от 21 000 до 143 000.

 

Понастоящем холерата е ендемична в много страни. Началото на нейното глобално разпространение може да се проследи до 19-и век и делтата на Ганг в Индия. Шест последващи пандемии са причини за милиони жертви из всички континенти. Седмата пандемия започва в Южна Азия през 1961 г., през 1971 г. достига до Африка и през 1991 г. - до Америка. 


 

Предаването на холера е тясно свързано с недостатъчния достъп до чиста вода и санитарни съоръжения. Типични рискови райони, особено в такива, които върлува хуманитарна криза, включват периферни квартали и пренаселени лагери, където не са спазени минималните изисквания за чиста вода и канализация. 

 

NEWS_MORE_BOX

 

В ендемичните страни епидемията може да бъде сезонна или спорадична и се определя спрямо количеството от очаквани случаи на заразяване. В страни, където холерата не се появява редовно, избухването се определя от появата на най-малко 1 потвърден случай на холера с доказателства за локално предаване в район, в който обикновено болестта не съществува. 

 

Така, например, правителството на Зимбабве обяви преди няколко дни аварийна ситуация в столицата Хараре, след като 20 души загинаха от болестта. Това създаде паника у населението, че събитията от 2008 г., когато 4 000 души намериха смъртта си, ще се повторят. Докато правителството уверява, че прави каквото може в условията на икономическа криза, опозицията приписва липсата на ресурси на годините лошо управление и корупция, твърди Al Jazeera

 

Многофакторният подход (питейна вода, санитарни условия, орални ваксини, хигиена и социална мобилизация) е от ключово значение за контрола на болестта, поради което в момента правителството на Зимбабве търси помощ от агенциите на ООН, както и от частни компании.