Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) засяга белите дробове като причинява затруднение в дишането. Заболяването обикновено се влошава с течение на времето и се характеризира с възпаление и силно ограничение на въздуха към и от белия дроб
 
ХОББ е термин, който се използва, за да опише група нарушения на дишането, като най-честите са хроничен бронхит и емфиземът. Много от засегнатите може да имат както хроничен бронхит, така и емфизем. 
 
Тютюнопушенето е водеща причина за развитие на ХОББ. Излагането на вторичен дим или дразнители, като замърсяване на въздуха, прах или изпарения на работното място, също допринасят за развитието на белодробното заболяване. 
 
Генетично състояние, познато като алфа-1-антитрипсиновият дефицит, понякога се свързва с развитието на ХОББ
 
Макар инфекциите на дихателните пътища, като грипът и пневмонията, да не водят до ХОББ, те могат значително да влошат състоянието на тези, които вече са засегнати от болестта. Затова е много важно те да си поставят противогрипна ваксина. 
 
В началото ХОББ може да не проявява никакви симптоми или те да бъдат леки. С прогресиране на заболяването обичайните признаци включват задух, хрипове и чувство на стягане в областта на гърдите, особено по време на упражнения, както и упорита кашлица, често в комбинацията с големи количества секрет. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
С влошаване на състоянието, дишането отнема все повече енергия, затруднява физическата активност и ежедневните дейности. Това може да доведе до умора, загуба на килограми и загуба на мускулна маса. 
 
Хората, страдащи от ХОББ, изпитват различни симптоми, които варират от леки до такива със средна или по-голяма тежест.
 
Повече за ХОББ и функцията на белия дроб може да научите от видеото...