Хлорът е макроелемент. Той представлява отрицателно зареден йон, който си набавяме почти изцяло от готварската сол (натриев хлорид). Той не трябва да се бърка с хлорната молекула, която представлява отровен газ, който често се използва за пречистване на водата от микроорганизми. Голяма част от приетия чрез храната хлор се усвоява в тънките черва. Бъбреците регулират екскрецията на хлор чрез урината.

 

Функции на хлора. Заедно с натрия и калия, хлорът участва в поддържането на водно-електролитния баланс в клетките. Хлорът е част от солната киселина в стомаха, която започва подготовката на храната за смилането й в червата. Хлорът участва в имунния отговор като подпомага дейността на белите кръвни клетки, а също взема участие в предаването на нервните импулси.


 

Колко хлор трябва да консумираме? Дневната доза за здрав възрастен (между 19 и 50 години) е 2,3 гр. както беше спомената, хлорът е съставна част на готварската сол. Именно за това основен източник на хлор за организма е именно тя. Хлор има и в някои плодове и зеленчуци. Всички преработени храни (чипсове, колбаси и т.н.), съдържат сол.

 

Хлорът е 60% от молекулата на готварската сол. Така можете да изчислите съдържанието на хлор, във всяка храна като умножите количеството сол, която се съдържа по 0,6 или по 60%. Например храна, която съдържа 500 мг сол ще съдържа 300 мг хлор. (500 мг х 0,6 = 300 мг).

 

Какво се случва, ако консумираме прекалено много хлор? Тъй като ние приемаме почти цялото количество хлор под формата на натриев хлорид не се наблюдават симптоми на токсичност от хлоридния йон като отделен елемент. Но приемът на големи количества натриев хлорид е причина номер едно за хипертония.

 

Недостиг на хлор. В западния тип диета почти не се среща състояние на недостиг на хлор. В менюто ни понякога присъства повече натриев хлорид, от колкото имаме нужда. Дори когато се налага прилагане на нисконатриева диета, внасяният в тялото хлор е в адекватни количества. Дефицит на хлор може да възникне при силно повръщане и разстройство. Хлорен дефицит се наблюдава при хора с хранителни разстройства.