Хлебарките, които са се превърнали в чести съквартиранти на хората в големите градове, грешно са възприемани единствено като досадни и опасни преносители на болести, смятат учени от Нотингамския университет.

 


Проведените от специалистите изследвания показват, че насекоми като хлебарките и скакалците имат в мозъка си мощни антибиотични молекули, които могат да бъдат използвани за разработването на нови лекарства срещу болестотворни организми като метицилинрезистентните стафилококи и Е-coli.  
 Според авторите на проучването, бързо размножаващите се и неприятни насекоми, които са ужас за всяка домакиня, може би имат много повече ползи, отколкото вреди за здравето на човека.

 


При проведените лабораторни изследвания, в ганглийните структури на хлебарките и скакалците били открити девет различни молекули,  които са токсични за резистентните към антибиотици болестотворни микроорганизми. Тези молекули успешно унищожили над 90% метицилинрезистентните стафилококи и Е-coli  без да навредят на човешките клетки.
 


Авторите на проучването са обнадеждени, че в близко бъдеще ще бъдат разработени нови видове терапии за резистентните на антибиотици бактериални инфекции, както и че ще бъдат създадени медикаменти с  по-малко странични ефекти, отколкото прилаганите към момента.

 

Резултатите от изследването, проведено от британските учени са публикувани в ScienceDaily.