Хламидиалната инфекция е втората по честота от полово предаваните болести след папилома. Тя засяга и мъжете, и жените, но е с по-сериозни последствие при представителките на нежния пол. Хламидията нанася тежки необратими поражения на репродуктивните органи при жената. Инфекцията е причина за запушване и непроходимост на маточните тръби, което води до сериозни последици като стерилитет и създаването на условия за възникването на опасни състояния каквото е извънматочната бременност.
 
Chlamydia trachomatis се предава посредством всички форми на секс – вагинален, орален, анален. В повечето случаи инфекцията протича безсимптомно – седем от 10 души не се оплакват от никакви признаци седмици след заразяването. Ако се изпитват някакви симптоми, то те включват нехарактерно вагинално течение, парене при уриниране. Възможна е ректална болка при аналното разпространение на микроорганизмите, отделяне на секрети и дори кървене от ануса.
 
Има няколко вида антибиотично лечение при хламидиална инфекция. При едното се приема еднократна доза от медикамент, други протичат в рамките на седем дни. Лекуват се и двамата партньори, тъй като щом единият е носител на хламидия, то тя присъства и при другия. Около три месеца след терапията се провежда отново изследване за носителство и в случай, на наличие на хламидия се предприема повторен курс лечение.
 
Едно от рисковите последствия от хламидиалната инфекция е, че при бременност може да доведе до преждевременно раждане и раждане на дете с ниско тегло. Възможно е да повлияе сериозно здравето на плода, както и да причини цервикален рак, слепота, ако се остави нелекувана.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Хламидията е един от най-упоритите и приспособими микроорганизми. Наскоро учени от Оксфордския университет откриха 4 нови щама на патогени близки до хламидията. При тяхното изучаване, както и на известните досега щамове изследователите се изумяват от фактите при разчитането на генома им. Те откриват размяна в ДНК-то между хламидията и микроорганизмите гостоприемници, които позволяват на тези нови щамове да „излъжат“ имунната система и останат неразпознати при инфектиране. Тази способност е изключителна рядкост в природата, коментират експерти.
 
Други генетични сегменти на тези нови хламидийни щамове разкриват невероятните им заложби да се адаптират и оцеляват - те тепърва предстои да бъдат изучени. Отделно от това се установява, че отделят комбинирани протеини, които повлияват защитните сили на заразения.
 
Тази новооткрита способност на хламидията да еволюира очертава лечението от нея като едно от най-сериозните предизвикателства за медицината. Това неминуемо налага намирането на ново поколение терапевтични средства, коментират изследователите.