Вирусът на човешката имунна недостатъчност (ХИВ)1 е инфекция, която атакува имунната система на тялото, по-специално белите кръвни клетки, наречени CD4 клетки. 

 

Вирусът ги разрушава, като по този начин отслабва имунитета и го излага на риск от развитие на инфекции като туберкулоза (ТВ) и някои видове рак. 


 

Пациент с брой на CD4 под 200 е описан в медицинската литература като болен от СПИН (синдром на придобита имунна недостатъчност).

 

Европейският регион на Световната здравна организация се ангажира да постигне глобалната цел за премахване на СПИН като заплаха за общественото здраве до 2030 г.

 

От СЗО са категорични, че най-ефективният метод за профилактика на заболяването остава превенцията му.

 

Има няколко начина за предотвратяване на ХИВ2, който потенциално може да бъде получен или пренесен по полов път, чрез анален или вагинален секс.

 

Ако човекът е ХИВ-отрицателен, може да приема лекарства за превенция на ХИВ, известни като лекарства за профилактика преди експозиция (PrEP) или профилактика след експозиция (PEP).

 

В случай че пациентът е диагностициран с ХИВ, най-ефективната терапия е антиретровирусна терапия или АРТ. Хората с ХИВ, които приемат предписаните им лекарства, могат да живеят дълъг и здравословен живот без да предадат ХИВ на своите ХИВ-отрицателни партньори посредством полов контакт. Често това се нарича “непреносим ХИВ“. 

 

ХИВ се разпространява предимно чрез анален или вагинален секс без презерватив или без приемане на лекарства за предотвратяване или лечение на ХИВ. 

 

Рецептивният анален секс е най-рисковият вид секс за предаване на ХИВ. Това е така, защото лигавицата на ректума е тънка и може да позволи на ХИВ да навлезе в тялото по време на анален секс.

 

Вагиналният секс също носи риск от заразяване с ХИВ, въпреки че е по-малко рисков от рецептивния анален секс. Теоретично предаването на ХИВ е възможно, ако ХИВ-позитивен мъж еякулира в устата на партньора си по време на орален секс. Въпреки това, рискът все още е много по-нисък, отколкото при анален или вагинален секс.

 

Факторите, които могат да увеличат риска от предаване на ХИВ чрез орален секс, са язви в устната кухина, кървящи венци, рани по гениталиите и наличието на други болести, предавани по полов път, които могат или не могат да бъдат видими.

 

Сексуалните дейности, които не включват контакт с телесни течности (семенна течност, вагинална течност или кръв), не носят риск от предаване на ХИВ, но могат да представляват риск за други предавани по полов път болести.

 

Референции:
1. HIV/AIDS. World Health Organization - https://www.who.int/health-topics/hiv-aids#tab=tab_1

2. How Can You Prevent Getting or Transmitting HIV through Sex? HIV.GOV - https://www.hiv.gov/hiv-basics/hiv-prevention/reducing-sexual-risk/preventing-sexual-transmission-of-hiv