Хипервентилацията описва процес, при който дишането е много по-учестено и задълбочено от нормалното. 
 
Обикновено честотата му е по-висока от 20 вдишвания за една минута. Тежката хипервентилация може да бъде много плашеща. Човек се чувства сякаш не му достига въздух. Поради учестеното и дълбоко дишане, се издиша голямо количество кислород. В същото време нивото на въглеродния диоксид в кръвта намалява. 
 
Химическите промени в кръвта водят до оплаквания. Симптомите са различни според всеки човек. Сред най-честите са замаяност, припадъци, гадене и болка в корема. Изтръпване в областта на устата и ръцете също се среща често. Паниката по време на пристъпа може да доведе до усложняване на състоянието. 
 
Хипервентилацията настъпва внезапно и често е причинена от напрежение. Може да се появи също така на голяма надморска височина или да бъде „отключена“ от тежка работа, паника, физическа травма или отравяне. 
 
Понякога състоянието може да се развие в хроничен синдром. Тялото е подложено на постоянно напрежение, например заради силен стрес или липса на сън
NEWS_MORE_BOX
 
 
За да се прекрати пристъп на хипервентилация, е важно да се успокои дишането. Трябва да се започне с дълбоко издишане, последвано от дълбоко вдишване. Дишането в хартиена чанта също може да помогне. 
 
Лечението на състоянието е терапия. Обикновено хипервентилацията не е опасна, но ако пристъпите ви притесняват много, е препоръчително да се консултирате с лекар.