Замърсяването на околната среда и планетата вече причинява 4,2 милиона смъртни случая годишно и поради това Световната здравна организация го смята за един от най-големите опасности за здравето.

 

Хроничното излагане на замърсен въздух благоприятства респираторните заболявания и е особено вредно за сърдечносъдовото здраве, тъй като според проучване на CIBERDEM и IBIMA благоприятства развитието на хипертония в дългосрочен план.


 

Замърсяване и сърдечносъдово здраве

Най-вредните за здравето замърсители на въздуха са азотният диоксид - NO2 и фините прахови частици във въздуха - PM 2,5 и PM 10.

 

Но най-вредните са PM 2.5. Когато вдишваме замърсен въздух, е доказано, че тези прахови частици с диаметър по-малък от 2,5 микрона преминават от белите дробове в кръвоносните съдове и по този начин попадат в кръвообращението.

 

Попадайки в кръвта те причиняват възпаление и оксидативен стрес, тоест дисбаланс между количествата свободните радикали и антиоксидантите системи и механизми в тялото, които възстановяват увреждането на клетките и ги предпазват.

 

Този механизъм уврежда вътрешната обвивка на артериите - ендотела, като ги кара да се стесняват и втвърдяват.

 

Качество на въздуха и хипертония

Връзката между ефекта на замърсяването върху кръвното налягане в краткосрочен план е изследвана още преди време, но малко проучвания са анализирали как дишането на замърсен въздух влияе върху развитието на хипертония в дългосрочен план.

 

Скорошно проучване в тази насока, дава яснота върху това и е стигнало до заключение, че превантивните стратегии за справяне с такова разпространено и социално значимо заболяване като хипертонията трябва да се стремят към подобряване на качеството на въздуха.

 

 

Какво е резистентна хипертония? Какви са видовете и как се лекува?

Упражненията, редовната физическа акивност, промяната в начина на живот, отказването от редица вредни навици, редовната профилактика или започването на здравословен начин на хранене не са достатъчни стъпки за промяна и сами по себе си може да не повлияят значително, ако не се съблюдават факторите на средата.

 

Въздухът, който дишаме, е рисков фактор за хипертония.

 

Хипертонията е сред водещите сърдечно-съдови заболявания, които са разпространени в световен мащаб и са свъзрани с повишен сърдечносъдов риск.

 

От своя страна, сърдечносъдовите заболявания са една от водещите причини за смъртност, усложнения и нарушено качество на живот. 

 

Източници:

https://www.sabervivirtv.com/cardiologia/contaminacion-aire-provoca-hipertension_6544

https://www.nature.com/articles/s41598-021-99154-7