Най-вероятно всяка бременна жена е чувала, че каквото слага в тялото си, докато трае бременността, това може да отключи трайни последици за бебето. Ново проучване обаче показва, че продуктите за лична хигиена, използвани много преди бременността, също могат да повлияят бъдещето на детето. Според изследователи от Калифорнийския университет, Бъркли, момичетата, чиито майки използват определени химически натоварени продукти за лична хигиена - като грим, паста за зъби и сапун - са по-склонни да попаднат по-рано в пубертет.

 

Изпитването на пубертет значително по-рано в сравнение с връстниците не е просто неловко положение, а, както свидетелстват някои експерти, може да представлява сериозен риск за здравето. Наблюдавано е, че ранният пубертет е корелиран с по-висок риск от развитие на репродуктивни ракови заболявания, като рак на гърдата и рак на яйчниците по-късно в живота.


 

Резултатите, които са публикувани в списание Human Reproduction, са част от едно дълго проучване, което проследява 338 деца от утробата до юношеството, документирайки как факторите от околната среда оказват влияние върху детското развитие. Проучването установява по-специално, че момичетата, които са родени от майка с високи нива на диетил фталат и триклозан в телата си по време на бременност, са изпитали пубертет до шест месеца по-рано от своите връстници.

 

Периодът, който бебето прекарва в утробата, е особено чувствителен към всякакви влияния. Ценността на изследването е именно анализът на експозицията в утробата, а не само в детството. За да определи степента на излагане на майката на химикали, изследователският екип е трябвало да изследва майчината урина. След това учените разделят семплите на ниски, средни и високи концентрации на химични вещества. С настъпването на 8-та и 9-та годишнина на момичетата, екипът започва да търси ранни признаци на пубертет, като например окосмление и менструация.

 

С течение на времето те открили, че момичетата, родени от майки с високи нива на диетилфталат, развиват по-силно окосмяване шест месеца по-рано от онези лица, родени от майки с по-ниски нива. По същия начин, момичетата, родени от майки с високи нива на триклозан, имат менструация четири месеца по-рано от тези, които са родени от майки с по-ниски нива на този химикал. Изненадващо, същата тенденция не е била наблюдавана при момчетата.