Американски учени изработват химерна ваксина, предлагаща защита от различни видове сарбековируси, включващи и този причинил пандемията през 2020 г. – SARS-CoV-2.

 

Сарбекоривусите са подтип на група 2 коронавируси и биват наричани още бетакоронавируси. Съществуват общо 4 подтипа – Алфа, Бета, Гама и Делта.


 

Нуждата от универсална ваксина се основава на избухването на 2 епидемии и 1 пандемия, причинени от сарбековируси, за по-малко от 2 десетилетия.

 

През 2003 г. над 800 човека загиват от SARS-CoV-1, а не много по-късно, след по-малко от десетилетие се появява и Middle East Respiratory Syndrome coronavirus (MERS-CoV), който също причинява смъртта на около 1000 човека.

 

Причинената от SARS-CoV-2 пандемия през 2020 г. досега е довела на над 2,6 млн. смъртни случая и над 120 милиона инфекции.

 

Вече има функционални ваксини срещу ковид-19, включващи иРНК, векторни, на път са да се появат и молекулни. Всички те действат срещу повърхностен за вируса белтък, чрез който той прониква в клетките на дихателната система, а именно Spike-протеина.

 

Уви, стана ясно, че някои от по-новите щамове на вируса са по-малко чувствителни към неутрализиращите антитела, образувани след ваксинацията и нуждата от по-стабилна защита от ковид-19 и други подобни вируси нарасна.

 

Учените доказаха, че в лабораторни условия химерна ваксина, базирана на няколко вируса от групата може да защитава, както от три високо рискови бетакоронавируси, така и от южноафриканския щам на ковид-19.

 

Усложненията във връзка с изготвянето на такава ваксина идват от голямото генетично изобилие на коронавирусите, особено за структурите, които водят до имунна реакция в организма, какъвто е рецептор-свързващия домен на спайк-протеина.

 

Освен рецептор-свързващия домен, друга мишена на антителата е N-терминалния регион на белтъка при SARS-CoV-2 и MERS-CoV.

 

Ясно е, че някои прекарали инфекцията със SARS-CoV-2 имат минимална защита и от MERS-CoV и SARS-CoV-1.

 

Уви, именно заради тази слаба защита, учените не са сигурни дали имунизацията би довела до образуване на по-добра защитна бариера.

 

Химерната ваксина, изготвена от учените, се състои от модифицирани иРНК-молекули, носещи информация за химерни Спайк-белтъци, с различни рецептор-свързващи домени и N-терминални региони.

 

Екипът доказва висока ефективност на патента в лабораторни условия. В изследваните модели се наблюдава образуване на огромен брой широкоспектърни неутрализиращи антитела срещу няколко сарбековируса, а именно SARS-подобни вируси по прилепите.

 

Научният труд е публикуван в BioRxiv.

 

Източници:

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.03.11.434872v1