Разработен е нов метод за доставяне на химиотерапия към тумора. Системата за пренасяне на медикаментите към тумора е създадена на базата на хидрогел, който освен, че доставя безопасно химиотерапията в средата на тумора, подобрява действието ѝ.

 

Системата е разработена, за да пренася лекарството doxorubicin. Хидрогелът, който капсулира лекарството, е създаден, за да балансира нивата на pH в средата на тумора. Поради факта, че туморната среда обичайно е значително киселинна, балансирането на pH би помогнало за подобряване на лечението е предотвратяване на разпространяването на рака.Химиотерапията е метод за лечение на рак, където се използват химически вещества, за да се атакува и унищожи тумора и да се предотврати рецидив. Но този вид лечение носи множество странични ефекти и опасности – веществата, които атакуват туморните клетки, атакуват и здравите клетки в организма. Химиотерапията често е придружена с изтощения, косопад, загуба на апетит, гадене, и проблеми с кожата и ноктите. 


За да няма химиотерапията досег със здравите клетки, се изисква проникване директно в тумора, до който да достигне лечението. Но тази задача се оказва непосилна за едно от водещите вещества в химиотерапията, doxorubicin. Причината да не може да се вкара директно в тумора е ацидоза – процес, при който нивата на pH в туморната среда спада драстично и тя става киселинна. Лекарството не може да проникне през нея и остава извън тумора, където не може да атакува ефективно зловредните клетки и започва да засяга здравите клетки около рака. 


Хидрогелът, разработен от учени към Университета Браун в Роуд Айлънд, САЩ, цели да превъзмогне именно този проблем. Той е създаден по такъв начин, че да балансира нивата на pH в туморната среда, чрез което ще позволи успешното навлизане на химиотерапията и атакуването на ракови клетки. Хидрогелът използва натриев бикарбонат – вещество, още познато като сода бикарбонат, за да повиши нивото на pH. Освен, че позволява навлизането на химиотерапията директно в тумора, без да застраши здравите клетки, балансирането на pH подобрява и значително ефективността на терапията.


Регулирането на нивата на pH в туморната среда би могло да бъде съществено в намаляването на силата на рака, както и в подобряването на ефективността на лечения като химиотерапия.  


Референции:
Srivastava, V. (2023, September 20) Increasing Chemotherapeutic Efficacy Using pH-Modulating and Doxorubicin-Releasing Injectable Chitosan-Poly(ethylene glycol) Hydrogels. Retrieved 2023, September 21 from https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsami.3c09733