Употребяващите хероин са изправени пред сериозен риск от предозиране. Последните данни сочат, че процентът на смъртните случаи от свръхдоза хероин в момента е във възход.

Данните показват, че броят на употребяващите хероин в САЩ почти се е удвоил през последните пет години и достига 669 000 през 2012 г. Броят на тези, които злоупотребяват или са пристрастени към хероина е нарастнал два пъти в рамките нап ериода от 10 години, а през 2012 г. възлиза на 467 000.

Хероинът е едно от най-пристрастяващи вещества, тъй като засяга рецептори в мозъка.

Хероинът е опиат, производен на морфина, който е болкоуспокояващ медикамент. Употребяващите хероин обикновено си го инжектират венозно, но с времето вените им стават негодни и те прибягват до други методи за въвеждането му в организма - смъркане или пушене.

Първоначалното действие на хероина е успокояващо. Той оказва ефект върху цялото тяло, като понижава кръвното налягане, забавя дишането и сърдечната честота. Наблюдава се синкав оттенък на кожата на лицето, устните, ръцете, дължащ се на липсата на кислород в кръвта. Той уврежда сърдечносъдовата система, като води до образуването на съсиреци, криещи риск от инфаркт на миокарда.

NEWS_MORE_BOXХероинът води до трайно пристрастяване и употребяващите изпитват необходимост от него дори при съвсем кратки периоди на липсата му. Според психиатрите именно силната емоционална наслада, която носи хероинът, довежда до желанието на употребяващите да го взимат постоянно и ги превръща в зависими.

Смъртните случаи от злоупотреба с наркотици са във възход. Инжектирането на всяко вещество в кръвта увеличава риска от потенциално фатални инфекции като отравяне на кръвта (сепсис) и увреждане на сърцето. Освен това инжектирането увеличава риска от заразяване със СПИН, хепатит и други заболявания предавани по кръвен път.

Първата стъпка към лечението е осъзнаване на зависимостта и търсенето на адекватна помощ.