Механизмът на действие на хепатопротективните лекарства включва стимулиране на регенеративните процеси на хепатоцитите (чернодробните клетки), потискане на мастната инфилтрация в черния дроб и дезинтоксикираща активност.

 

Показания. Хепатопротекторите се прилагат при мастна дегенерация на черния дроб, остри и хронични вирусни хепатити, чернодробна цироза, токсични хепатити, както и профилактично при продължително приемане на лекарства, които нарушават функциите на черния дроб (фенобарбитал, натриев валпроат, парацетамол, трициклични антидепресанти, изониазид, тетрациклини, хормонални контрацептиви и др)


 

Голяма част от хепатопротекторите съдържат есенциални фосфолипиди с различен произход. Те са богати на полиненаситени мастни киселини (линолова, линоленова и олеинова киселина) и стабилизират клетъчната мембрана на хепатоцитите, подобряват вътреклетъчния метаболизъм и потискат образуването на съединителна тъкан в черния дроб. Приемът на такива медикаменти е предимно перорално и в зависимост от дозата се приема по 1 до 2 капсули 2 – 3 пъти дневно по време или непосредствено след храна.

 

Силимарин е друг много употребяван хепатопротектор . Той представлява смес от изомерни флавоноиди (силибинин, силикристин и силидианин). Получава се от плодовете на белия трън (Silybum marianum). Силимаринът проявява хепатопротективно и антиоксидантно действие, стимулира биосинтезата на структурни и функционални белтъци и фосфолипиди и ускорява регенерацията на хепатоцитите.

 

Ademetionine – представлява производно на незаменимата аминокиселина метионин, която е необходима за поддържане на азотното равновесие в организма. Препаратът проявява хепатопротективно и антиоксидантно действие. Подобрява метаболизма на хепатоцитите посредством участие в основни процеси в тях. Адеметионинът наутрализира свободните радикали и стимулира регенеративните процеси в черния дроб. По време на лечението е възможно да се наблюдават нарушения в съня.

 

Средства за чернодробна дезинтоксикация. Те представляват аминокиселинни разтвори с балансирано съотношение между основни аминокиселини. Прилагат се за парентерално хранене при чернодробни заболявания и за профилактика и лечение на чернодробна енцефалопатия. Приложение намират и за дезинтоксикация при отравяне с някои гъби (зелена мухоморка). В такива случаи се прилага тиоктова киселина. За дезинтоксикация при предозиране на парацетамол се прилага във високи дози N-ацетилцистеин, който е донор на сулфхидрилни групи за възстановяване на най-мощният антиоксидант – глутатион.


В аптеките могат да се намери голямо разнообразие от хепатопротектори, но те следва да се използват внимателно и спрямо показателите на пациента.