Хемостатиците са обособени в две основни групи. Първата група лекарства доставят необходимите съсирващи фактори. Втората група хемостатици са локално действащи. Те предизвикват локална вазоконстрикция (свиват кръвоносните съдове на мястото, където са приложени) или повлияват локалните кръвоспиращи процеси.

 

Витамин К е необходим за синтезата на кръвосъсирващите фактори. Той е природен продукт, който се съдържа в растенията (витамин К1) или се синтезира от бактерии в стомашно-чревния тракт (витамин К2). По синтетичен път е създаден менадион (витамин К3). А фитоменадион е природният витамин К, който е местноразтворим витамин. Резорбира се с участието на жлъчните соли в горните отдели на тънките черва. Излишъкът от витамина се натрупва в черния дроб.


 

Препоръчва се еднократно мускулно приложение при новородените, за да се предотвратят възможни кръвоизливи. Витамин К под формата на менадиол е синтетична форма, който може да бъде намерен под формата на таблетки за перорално приложение. Отличава се с по-продължителен кръвоспиращ ефект. Терапевтично се прилага при кръвотечения, дължащи се на дефицит на витамин К (както се случва при пациенти с чернодробна недостатъчност).

 

Калциев глюконат също се отнася към класическите хемостатици. Той може да бъде намерен под формата на ампули, сироп и ефервесцентни таблетки. При показания, ампулите се прилагат бавно венозно, с което се внасят кръвосъсирващи фактори.

 

Хемостатици с локално действие. Те са много използвани в спешната медицина. В момента на пазара могат да бъдат намери хемостатици под различна форма – прах, моливи, гъби, течност, спрейове и т.н. Кръвоспиращите моливи най-често съдържат алуминиев сулфат или титаниев диоксид, които приложени локално, причиняват свиване на кръвоносните съдове в областта на раневата повърхност. Кислородната вода или водороден пероксид 3% е един от най-използваните хемостатици. Освен кръвоспиращо той притежава и антисептично действие, което го прави идеален продукт за обработка на рани.

 

Thahocomb е гъба, съдържаща колаген и човешки фибриноген и е предназначена за кръвоспиране при операция на вътрешни органи.

 

Локалните хемостатици се използват предимно за спиране на леки, локални кръвотечения при охлузни и други подобни наранявания. Нанесени локално, те проявяват ефекта си в рамките на няколко минути.