Нов медикамент може да бъде от помощ на страдащите от диабет тип-2. В проведено изследване върху индивиди с диабет, екстрактът от броколи успешно понижавал нивата им на кръвна захар (глюкоза). И го правел не просто успешно, а със същия успех като стандартното лекарство за целта – метформин.
 
Хапчето с броколи ефективно понижава излишъка от захари в кръвта с около 24%, а при пациенти вече приемащи метформин било достигнато понижение с допълнителни 10%.
 
Новото лекарствено средство работи като потиска активността на черния дроб и възпира производството на излъшъци от енергия. 
 
Основната му активна съставка понижаваща кръвната захар се нарича сулфорафан.
 
И сулфорафана и метформина понижават секрецията на глюкоза от черния дроб, чрез механизъм използван от тялото, за да си осигурява достатъчно енергия във времена на покой, като съня.
 
Д-р Андерс Розенгрен от Центъра за Диабетици на университета Lund има основни заслуги за откриването на ефекта на сулфорафана и влиянието му върху HA1c, кръвен биомаркер за дългоспрочен контрол над глюкозата (кръвната захар).
NEWS_MORE_BOX
 
Ако организмът не е приемал лекарството метформин, сулфорафанът може да бъде още по-ефективен, предполага проф. Розенгрен.
 
За да получат сходни ефекти само от консумацията на броколи, хората трябва да консумират по 5 килограма от растението всеки ден. Концентрираният екстракт обаче е с прахообразна форма и освен за хапчета, учените се надяват да им бъде разрешено да го патентоват и като хранителна добавка за ястия и напитки за диабетици. В света има близо 300  000 000 страдащи от диабет тип-2.
 
Данните от изследването на шведските учени са публикувани в журнала Science Translational Medicine.
 
За допълнителна информация прилагаме следното видео: