Ежедневният прием на хапче след операция за премахване на рак на белия дроб ще намали наполовин риска от фатален изход. Клиничното проучване е насочено към конкретен вид рак на белия дроб, с често срещана мутация.


Проблемът с раковите заболявания е един от водещите здравни проблеми в глобален аспекти. По данни от СЗО през 2020 г. раковите заболявания са причина за 10 милиона смъртни случаи. Сред водещите е ракът на белия дроб. 


Множество са факторите за развитието на рака на белите дробове. Най-честият е тютюнопушенето, но то не е задължителен фактор за възникването на болестта. Някой може да е естествено предразположен към рак, ако в семейната му история има предишен  член със заболяването.Най-често срещаният рак на белия дроб е недребноклетъчният. Той расте и се развива бавно в сравнение с други видове тумори. В най-добрия случай, той се отстранява с операция и останалите ракови клетки се унищожават чрез химиотерапия.


Мутацията, върху която се фокусира клиничното проучване, е лекувала, засяга EGFR, или рецептора за епидермален растежен фактор. В Европа и САЩ тази мутация засяга до 25% от всички случаи на рак на белия дроб, а в Азия – до 40%. EGFR по принцип помага на организма – неговата роля е да регулира растежа на клетките по епидермиса и други места в организма. В някои случаи EGFR има конкретна мутация, която го кара да стимулира растежа на анормални клетки. При наличието на тумор неговият растеж се ускорява експоненциално и лечението става значително по-трудно. Операцията става по-сложна и смъртният риск е значително повишен при наличие на такава мутация.


Лекарството, което клиничното изследване, е открило,  намалява риска от смърт с над 50%. Наблюдавани са ефектите върху различни стадии рак в над 20 страни. Медикаментът е приемат след операция ежедневно и е предотвратил разпространението на ракови клетки в организма. 


Osimertinib вече се намира в някои държави. Медикаментът има странични ефекти като отпадналост и кожни обриви, но доказаният ефект на лекарството го прави добро решение за пациенти с такъв вид раково заболяване.


Референции:
Medical Xpress. (2023, June 5) Pill halves risk of death in type of lung cancer. Retrieved 2023, June 5 from  https://medicalxpress.com/news/2023-06-pill-halves-death-lung-cancer.html
Tsuboi, M. (2023, June 4) Overall Survival with Osimertinib in Resected EGFR-Mutated NSCLC. Retrieved 2023, June 5 from https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2304594s