Психотерапията преживява същински ренесанс и навлиза в нов етап от развитието си, в който по-удачно би било да се означава като еуфористична терапия. Към такива мисли навяват съвременните тенденции в разработването на лечение на депресията.

 

Съвсем скоро може да се наложи практиката депресията да се лекува с психеделични продукти, при това от изцяло природен произход. Налице е повишен интерес към използване на халюциногенни гъби за чисто медицински цели в борбата с депресивните състояния.


 

Опити в тази насока се правят от няколко години, през които поредица от клинични проучвания носи все повече информация за фармакологичното и медицинско приложение на халюциногенните гъби.

 

Вече е доказано, че една от активните съставки в тези гъби – веществото псилоцибин – помага за възстановяване нормалните реакции на мозъка към различни емоционални състояния. Най-интересното в случая обаче е друго.

 

Учените установяват, че физиологичното действие на псилоцибина е напълно противоположно на това на класическите антидепресанти, например тези от групата на инхибиторите на обратното захващане на серотонина към рецепторите му. Доказано е, че псилоцибинът може да облекчава депресията не като потиска емоционалните пориви и седатира мозъка, а като стимулира емоционалността и активира връзките между центровете на емоциите в мозъка.

 

До момента позитивните ефекти на магическите гъби са изследвани и доказани при общо 20 пациента, чиито депресивни състояния не се повлияват от стандартна терапия. Данните от това и от предишни подобни проучвания сочат, че позитивният ефект от халюциногенните гъби при такива пациенти може да продължи за поне 5 седмици. В този период проявите на депресията се контролират много по-успешно и чувствително оредяват.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Установена е много по-силна податливост на позитивните емоции и по-успешно справяне с негативните такива – включително страх и тревожност. Добрата новина е, че негативните емоции в този случай се преодоляват не чрез притъпяване на възприемчивостта към тях, а чрез подобряване способността на мозъка да ги приема като нормални състояния в даден момент.

 

Малката група на участниците в проучванията все още не позволява учените да правят кардинални заключения, но клиничните опити продължават. Едновременно с тях остава и убеждението на учените, че психеделиците може да крият ключа към успешното лечение на депресията в бъдеще.