Милиардерът Илон Мъск го направи. Както и музикантите Снуп Дог, Кание Уест и Меган Дъ Стелиън. Боксьорите Майк Тайсън и Флойд Мейуедър-младши също го направиха, заедно с актрисите Мейзи Уилямс и Гуинет Полтроу. Както и основателят на Twitter Джак Дорси и основателят на Virgin Ричард Брансън.


Какво общо имат всички тези хора? Подобно на милиони други, те са инвестирали в биткойн.


И защо не? През последното десетилетие инвеститорите са видели, че Apple акциите им са нараснали с 1100%. Netflix е нараснал с 2300%. Това е страхотна възвръщаемост. Но те получават над 700 000% възвръщаемост, на която се радват собствениците на биткойни.Експертите изчисляват, че около 100 милиона души по света са закупили биткойни. Този впечатляващо звучащ брой не изглежда толкова значим при глобално население от 7,9 милиарда. Но това е приблизително същият процент като броя на хората, използвали интернет през 1997 г. И вижте как се отрази това на света днес.


Извършването на покупка на биткойн може да изглежда като обезсърчаваща задача, но лесните за използване платформи като Kriptomat правят крипто инвестирането бързо и лесно. Всичко се корени в това, да знаете къде да купите биткойни. Тази статия ви казва всичко, което трябва да знаете за това, как да купите биткойни.


Крипто революцията

Биткойн е първата и най-широко използвана криптовалута. Тя представлява вид виртуални пари, които съществуват само в интернет.


Няма тайна за закупуването на биткойн. Просто посещавате уебсайт, наречен борса, и правите покупката. В някои уебсайтове купуването на BTC е толкова лесно, колкото и поръчката на пица. Можете да третирате биткойн като инвестиция или да го използвате за ежедневни покупки в нарастващ брой фирми.


Биткойн не е единствената криптовалута. Хиляди криптовалути бяха пуснати на пазара, откакто биткойн се появи на сцената през 2009 г. Повечето са специализирани за изпълнение на специфични функции. Само част от тях са реални конкуренти на обикновените пари. Днес повечето от хората, които купуват криптовалути, купуват биткойни. Така че, ако знаете как да купувате биткойн, вие ще знаете как да купувате и други криптовалути.

 

биткоин 2

 

В световен мащаб правителствата признават биткойн и другите криптовалути като легитимни финансови инструменти или валути. От септември 2021 г. Ел Салвадор призна биткойните за официално законно платежно средство. Други държави следят внимателно дали трябва да последват примера. На други места Биткойн е признат и регулиран като ценна книга подобно на корпоративните акции. Въпреки че различните страни възприемат различни начини за реагиране на биткойн революцията, справедливо е да се каже, че страните навсякъде признават, че потребителите и инвеститорите изискват свобода от банките, инвестиционните къщи и другите институции, които са им казвали какво могат и какво не могат да правят със собствените си пари.

 

Проучванията показват, че много повече хора биха инвестирали в криптовалути, ако знаят къде да купя биткойн и как да правят транзакции с тази валута. Добрата новина е, че ако изберете правилната борса, присъединяването към крипто революцията е по-лесно и по-бързо, отколкото си мислите.

 

Извършване на покупка

За да купувате и продавате биткойни, започвате със създаване на акаунт в онлайн борса за криптовалута като Kriptomat. Тези сайтове предоставят текущите цени за търговия с криптовалута и ви предлагат възможност да направите покупка.


Създаването на акаунт е нещо повече от избор на потребителско име и парола. Най-добрите борси ще изискват от вас да потвърдите самоличността си, като предоставите копие на официалния си документ за самоличност и може би други документи. Тези разпоредби по почина „Познавай своя клиент“ са законово изисквани от сайтове и приложения, които отговарят на разпоредбите за борба с прането на пари на ЗЗЛД (GDPR) на ЕС.


Проверката на самоличността е дълъг и сложен процес в много крипто борси. В опростени сайтове като Kriptomat, който действа в целия ЕС и по света, можете да завършите лесно процеса за минути.


Започвате с предоставяне на вашия адрес и качване на снимка на вашия паспорт (или, в някои държави, шофьорска книжка) с висока разделителна способност. Насоките ви водят към създаването и качването на селфи – снимка, която съвпада със снимката на вашия официален документ за самоличност. Ако всичко е точно, самоличността ви ще бъде потвърдена в рамките на няколко минути.


Следващата стъпка е да финансирате акаунта си, за да можете да купувате биткойн и други криптовалути. Често срещаните опции включват кредитни и дебитни карти, банкови преводи и услуги за парични преводи като Neteller и Skrill. Кредитните и дебитните карти обикновено са най-безопасните и лесни, но реномираните крипто борси предлагат множество опции.

 

биткоин 3

 
След като депозитът ви се покаже в акаунта ви, можете да направите покупка. В зависимост от борсата, можете да видите страницата с биткойн и да натиснете „Купи“ или да изберете „Купи“ от меню и да изберете BTC от списък с криптовалути.


Това е всичко – вече сте експерт в тънкото изкуство на криптовалутата и сте напълно информирани как да купувате биткойни.


Биткойн се продава за хиляди евро на монета, но не е нужно да купувате цяла монета. В зависимост от минималните изисквания за покупка на борсата, която използвате, можете да закупите биткойни на стойност само 25 или 30 евро.


Не се сдобивате с физическа монета. Вместо това, собствеността върху биткойна, който сте закупили, се прехвърля на вашия електронен адрес в блокчейн мрежата, който служи като техническа основа на биткойн. Един ден може да изберете да инсталирате софтуер за портфейл за криптовалута, който ви позволява да получите достъп до блокчейн, но повечето потребители предпочитат да използват дадена попечителска борса като Kriptomat , която осигурява тяхната криптовалута и обработва сложни блокчейн транзакции от тяхно име.

 

След покупката

След като закупите биткойн, можете да го използвате, за да правите покупки. Можете да теглите средства във валутата на вашата страна на биткойн банкомат – в цял свят са инсталирани повече от 34 000 такива. Можете да прехвърлите своите биткойни в лихвоносна спестовна сметка, където обикновено ще печелите много по-добър процент, отколкото местната банка предлага на клиентите. Или можете просто да задържите своя биткойн и да го считате за дългосрочна инвестиция.


Биткойн е известен с волатилността на цените си, които могат да се покачват и падат бързо. Биткойн донесе значителни ползи за тези потребнители, които правят дългосрочни инвестиции. Ето как цената на биткойна е нараснала през годините. Това са цените към 1 октомври.

 

биткоин 4

 
Няма гаранция, че биткойнът, който купувате, ще нарасне с главоломна скорост, но през 10-те години, приключили на 28 юни 2021 г., цената на биткойн е нараснала със среден годишен темп на растеж от 116,41%, драстично надминавайки златото (1,82%) , Nasdaq (17,77%) и Standard & Poor 500 (12,33%).


Когато дойде време да продадете своя биткойн, просто се върнете към вашата борса за криптовалута и я продайте в замяна на вашата местна валута. След това можете да изтеглите валутата от сметката си.

 

Защо да чакате?

Правителствата и банките отхвърляха биткойна и другите криптовалути като просто мода от години. Това може да е било целенасочено – правителството и финансовите институции са направили значителни печалби от монопола си върху търговията, кредитирането и инвестирането.


биткоин 5


Сега, когато криптовалутата е тук, за да се задържи, финансовите институции бързат да наваксат. Правителствата регулират биткойн пазара. Някои обмислят пускането на национално регулирани електронни валути. Финансовите институции бързат да интегрират криптовалутите в своите инвестиционни предложения.


С лесни за използване платформи за обмен като Kriptomat, няма причина да стоите встрани от този пазар. Направете малка покупка или голяма инвестиция. Ще видите, че е по-лесно, отколкото сте си представяли, а печалбите си заслужават. Можете да бъдете част от голямата финансова революция на нашето време.