Екип от специалисти откри нов вид потенциален медикаментозен подход, който може да бъде използван за подобряване състоянието на пациенти с различни неврологични и психиатрични разстройства.

 

Използваните до момента лекарствени вещества показват добри резултати по отношение на състоянието на пациентите. Въпреки това обаче, те се свързват и с множество различни странични ефекти.


 

Повлияването и подобряването на състоянието на пациентите с различни ментални нарушения, като депресия или някои тревожни разстройства, се осъществява чрез прием на антидепресанти - селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs).

 

Начинът на действие на селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина се основава на блокиране на обратното захващане на серотонина, в резултат на което се увеличава неговото количество в извънклетъчното пространство.

 

Повишаването на извънклетъчните нива на серотонин в мозъка облекчава симптомите на депресия и разстройства, свързани с тревожност, например при социални фобии, посттравматично стресово разстройство или други състояния.

 

В нормални условия инхибиторът на серотониновия транспортер медиира високия афинитет и ефективно отстраняване на вътреклетъчния серотонин, като по този начин се превръща в основния регулатор на предаване на серотонин в централната нервна система и периферията.

 

Тъй като реакциите при всеки човешки организъм варират ефективността на SSRI в отделните ситуации може да се различава, както и появилите се нежалани лекарствени реакции.

 

С цел оптимизиране на съотношението между ползата и риска от нежелани лекарствени реакции, екипът, ръководен от Harald Sitte в Центъра по физиология и фармакология на MedUni Vienna, разработва нов метод за лечение на пациентите, страдащи от невро-психични разстройства.

 

Те разкриват вещества от семейството на синтетичните катинонови съединения, които биха могли да бъдат използвани за лечение на психични заболявания.

 

Катиноните са съединения, които се извличат от катин, открит в растението кхат. Тези вещества са известни със свойството си да освобождават моноамини като норадреналин, допамин и серотонин.

 

Специалистите изследват действието на катиноновите съединения заради свойството им да освобождават серотонин, без значително да повишават нивото на допамин в "центъра за възнаграждение" на мозъка.

 

Новоизследваните съединения показват по-нисък риск от поява на нежелани лекарствени реакции, както и за възможна злоупотреба и проява на значителна зависимост към тях. Въпреки положителните резултати е необходимо провеждането на допълнителни изследвания за тяхното действие.

 

Информация за направеното разкритие е публикувана в сп. Molecular Psychiatry.

 

Референции:

https://www.technologynetworks.com/drug-discovery/news/potential-new-compounds-identified-for-treatment-of-depression-and-anxiety-disorders-367641?utm_content=228340651&utm_medium=social&utm_source=facebook&hss_channel=fbp-479163965435700&fbclid=IwAR2Oe4pAJAnQ33g5NOmLAF2JqQO4JaE4k4x2MexPPK3-kHZSlhJoiNk8CZ8

https://www.nature.com/articles/s41380-022-01843-w