От започването на пандемията, породена от SARS-CoV-2, досега не са открити сигурни терапевтични методи за борба с вируса. Нови проучвания излизат постоянно и едно от последните гласи, че прост ензим като каталазата, която синтезираме в организмите си, може да наклони везните в битката с Covid-19.


След попадане в организма, вирусът причинява имунен отговор, вследствие на който бели кръвни клетки навлизат в засегнатата тъкан и изпълнявайки защитната си функция, повишават нивото на реактивния кислород и неговите производни (ROS- Reactive Oxygen Species). ROS причинява различни щети по тъканите, увеличавайки концентрацията на водороден пероксид. Това допълнително усложнява възпалението и увеличава репродукцията на вируса.


При възпаление в организма се отделят сигнални молекули, наречени цитокини. Такива се отделят и при вирусна инфекция със SARS-CoV-2. Развива се така наречената цитокинова буря, срещу която са насочени и някои от медикаментите, използвани в терапията срещу вируса, а именно кортикостероиди, различни инхибитори, блокери на цитокините и др.За разлика от подобни медикаменти обаче, каталазата е доста по-достъпна. Ензимът има роля на антиоксидант и се намира в черния дроб, различни епителни клетки, като тези покриващи алвеолите в белите дробове, а също и в червените кръвни клетки. За да проверят хипотезата си, дали каталазата може да бъде ефективна в лечението, учени от Калифорнийския университет и различни институции в Китай правят изследвания върху различни клетъчни култури.


Изследването показва, че каталазата успешно предпазва, а също и помага за възстановяването на увредени от пероксид клетки. Изпробвано е и действието на ензима върху бели кръвни клетки. Установява се, че под действието му, имунните клетки произвеждат по-малко цитокини.
Екипите изпробвали и влиянието на ензима върху предварително заразени маймуни. На някои каталазата била дадена инхалаторно, а на други интравенозно. В сравнение с контролната група, която не получавала терапия с ензима, приматите, приели препарата показвали много по-ограничено разпространение на вируса в организма. Учените наблюдавали и за евентуални вреди върху организма, отстрана на препарата, но такива не се появили.


Според водещия автор проф. Юнфенг Лу от Калифорнийския университет изследването разкрива потенциална терапия срещу хипервъзпалението, причинено от коронавируса SARS-CoV-2, както и срещу хипервъзпалението като цяло.


Предстоят допълнителни изследвания, които да покажат влиянието на ензима и върху заразени хора.