Шоколадът може да облекчи кашлицата. И дори да звучи прекалено хубаво, за да бъде истина, това твърдение е подкрепено от проучване. 
 
От данните на скорошно мащабно проучване става ясно, че медикамент, който съдържа какао, демонстрира по-голяма ефективност, в сравнение със стандартен метод на лечение. Изследователите поясняват, че сред пациентите, които приемат новия медикамент, съдържащ какао, се наблюдава значително подобрение на симптомите в рамките на два дни. 
 
Проучването не е първото, чийто данни сочат, че шоколадът може да облекчи кашлицата. Така например по време на предишно такова, проведено от изследователи от Кралския колеж в Лондон, се установява, че теоброминът – алкалоид в какаото, е по-ефективен в потискане на кашлицата, в сравнение с кодеина, който е утвърдена съставка в медикаментите за лечение на кашлица. 
 
По време на новото проучване се установява, че медикаментът, съдържащ какао, намалява както честотата на кашлицата, така и нарушенията на съня, които предизвиква, в рамките на два дни. В данните се посочва още, че пациентите, които го приемат, преустановяват лечението си по-рано, тъй като кашлицата им е „изчистена“. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Специалистите обясняват, че новоразработеният медикамент е по-плътен и по-гъст, което му позволява да формира защитно покритие, предпазващо нервните окончания в гърлото. Те предизвикват кашлицата
 
Според изследователите консумацията на горещ шоколад няма да има същия ефект, тъй като какаото не е в контакт с гърлото достатъчно дълго, за да се образува защитен слой. Бавното смучене на парче шоколад би могло да предостави някакво облекчение, но най-вероятно съединенията в шоколада работят най-ефективно като се свързват с тези в сиропа, се посочва още DailyMail.