Студеното време предразполага за разпространяването на респираторни инфекции. В момента сме и в пика на грипната епидемия. В този период, от изключително значение е да не подценяваме вирусните инфекции и при заболяване да започнем лечение възможно най-скоро, още с първите симптоми.

Д-р Анелия Орозова, общопрактикуващ лекар с дългогодишна практика, споделя как бихме могли успешно да третираме кашлицата - един от основните симптоми на простудните заболявания и грипа.

 


- Д-р Орозова, какво представлява кашлицата? Трябва ли да я лекуваме и как е правлино да я лекуваме?

 

Кашлицата е сложен рефлекторен акт, който има за цел да запази гърлото и горните дихателни пътищa свободни. Тя представлява бързо изкарване на въздуха от дихателните пътищa, придружено от характерен шум. В известна степен кашлицата е волеви акт и може произволно да бъде предизвикана или потисната.

 

Кашлицата е най-честият и основен симптом на заболяванията на дихателната система, но може да се появи в резултат и на други състояния или заболявания. 

 

Каква е функцията на кашлицата при респираторни инфекции? При вдишване въздухът преминава чрез ларинкса в трахеята, след това по бронхите и накрая стига до белия дроб. Вътрешните страни на бронхите са покрити със защитни клетки, които имат реснички. Когато там попаднат вредни микроби и се отделят храчки, то ресничките-защитници ги транспортират от далечните крайчета на бронхите към центъра. Затова им помага и кашлицата - така бронхите се изчистват по-бързо.

 

 

- Какви видове кашлица можем да различим?

 

Основно, кашлицата може да бъде суха или влажна (продуктивна, секреторна), но се дели на още показатели.

 

Според продължителността на оплакванията различаваме:

 • Остра кашлица – трае до 3 седмици. Обичайно започва внезапно и често се дължи на настинка, грип или инфекция на синусите;
 • Подостра кашлица – продължава от 3 до 8 седмици;
 • Хронична – наблюдава се повече от 8 седмици;

 

Според начина на протичане различаваме кашлицата може да бъде:

 • Пристъпна - най-често при коклюш и астма;
 • Периодична - при хронични заболявания, които се характеризират с обостряне;
 • Постоянна - при хронични ларингити, трахеити и бронхити, при туберкулоза, при хорасъс сърдечна недостатъчност и др;

 

- Какво е характерно за сухата кашлица и кога най-често се наблюдава?

 

Сухата кашлица не се съпровожда с отделянето на секрет или той е силно оскъден и жилав. Тя най-често се появява сутрин или вечер, при смяна на климата и температурата на въздуха, при влажно и мъгливо време, при консумация на студени и газирани напитки.


Когато се касае за болестен процес, може да се наблюдава при проблеми с медиастенума и плеврата, наличие на чуждо тяло в големите бронхи, както и при фрактура на ребро или дори белодробен рак.

 

- Какви са особеностите на влажната кашлица?

 

Влажната кашлица наричаме още секреторна и продуктивна. Чрез нея се изхвърлят събраните секрети от дихателни пътищa. Влажната кашлица е характерна за някои болести на бронхите и белите дробове. При влажна кашлица:

 • Храчките се отделят сутрин при събуждане;
 • Голямото количество насъбрали се храчки предизвикват силно гадене, задушаване и прекалено отделяне на слюнка;
 • Дишането е шумно, свиркащо, затруднено;
 • Под очите има сенки, устните са леко посинели, лицето е сънливо, бледо;
 • Човек се чувства изтощен и недобре, особено ако лежи, защото това затруднява отхрачването;
 • Обикновено е нощем - придружават я изпотяване, лош дъх в устата, обложен, жълтеникав език, храчките са слузно гнойни;
 • Липсва обоняние и вкус;
 • През деня може да е влажна, нощем става суха;
 • На чист въздух болният се чувства по-добре.

 

- Д-р Орозова, трябва ли да се лекува кашлицата?

 

Задължително! Лечението на кашлицата трябва да започне още в самото й начало. Преди да се предприемат каквито и да е лечебни мерки, трябва да се установи причината за кашлицата и да се постави диагноза.

 

- Какво е лечението, което вие изписвате и препоръчвате на Вашите пациенти, когато имат кашлица?

 

Важно е да използваме доказани средства, чиито резултати са подкрепени от проведени проучвания.


Медикаментите се категоризират на базата на механизма им на действие. Най-общо противокашличните (антитусивни) лекарства се делят на:

 

NEWS_MORE_BOX

 

 • Средства при влажна кашлица – медикаменти, имащи за цел да подпомогнат отделянето на секрети от дихателните пътищa чрез отхрачване. В тази група са т.нар. муколитици и секретолитици, водещи до втечняването на секрета в дихателните пътищa. Други лекарства от този тип (т.нар. секретомоторни средства) улесняват и самото движение на секретите и по този начин спомагат за отхрачването;
 • Съществуват отхрачващи медикаменти, които имат комбинирано, включително и противовъзпалително и антисептично действие;
 • Друга група медикаменти са тези, препоръчвани при суха кашлица. Те преди всичко потиснат кашличния рефлекс. Препоръчват се при заболявания, при които няма повишена секреция от дихателните пътищa. Делят се, най-общо, на такива с централно действие – въздействащи на центъра на кашлицата в централната нервна система, и такива с периферно действие – повлияващи различните рецептори в дихателната система;

Предпочитам билковите продукти и затова най-често изписвам такъв. Продуктът, който за мен е с доказана ефективност, съдържа 7 билки. Подходящ е и за двата вида кашлица – суха и влажна.

 

Комбинацията от мащерка, ислански лишей, лечебно сапунче, голяма бедреница, евкалипт, резене, звездовиден анасон помага много. Тези билкови съставки притежават противовирусно, противовъзпалително, антимикробно и спазмолитично действие. Билките се допълват взаимно и ефективно.

 

Мащерката, например, има много действия. Основните са секретолитично, отхрачващо, противовирусно, антисептично, противовъзпалително, спазмолитично.

 

Но силата на Цефабронхин, който е изцяло растителен лекарствен продукт, не е само в мащерката, а в добре подбраните билки и тяхното синергично действие. Комбинацията на тези билки има доказан ефект срещу кашлица от различен произход, без значение дали кашлицата е суха или влажна. Исланският лишей е единствената активна субстанция в Цефабронхин, която облекчава дразненето на гърлото.

 

Цефабронхин се предлага под формата на перорални капки, които могат да се приемат директно или с малко течност, например вода или сок. Това не е сироп, което го прави особено предпочитан при пациенти, които не харесват сиропите.

 

- Подходящ ли е Цефабронхин за деца?

 

Подходящ е при деца над 4-годишна възраст. В този период на годината децата боледуват много и често се изписват различни противокашлящи средства. Затова аз лично предпочитам медикаменти на растителна основа, които имат доказан терапевтичен ефект. 

 

- Каква е продължителността на лечение с Цефабронхин?

 

Продължителността на лечението се определя от протичането на заболяването като, разбира се, състоянието се проследява от лекар.

 

- Какъв съвет бихте дали още на пациентите?

 

За финал бих искала да кажа, че честото проветряване на стаята и достатъчната влажност на въздуха са важни условия при терапията на всяко заболяване, но това е особено необходимо при болести, свързани с дихателните пътищa.