Екстракт от канела забавя развитието на болестта на Алцхаймер, сочи ново изследване, публикувано в сп. PLoS ONE.


Експерти откриха екстракт от кората на канела, който притежава свойствата да възпрепятства развитието на невродегенеративното състояние. Изследването е проведено от учени от университета в Тел Авив, Израел. Засега е проведено само върху мишки, изкуствено заразени с болестта на Алцхаймер. Учените вкарват течна форма на екстракта CEppt в питейната вода на мишките.


Четири месеца след началото на експеримента, резултатите показват прогресивно забавяне на заболяването и подобряване на здравословното състояние и нивата на мозъчна активност.Екстрактът забавя процеса на разрушаване на мозъчните клетки от токсичните амилоидни плаки, констатира проф. Майкъл Овадия.

 


NEWS_MORE_BOXКанелата се използва като подправка от векове. Има сладкиши, които трудно можем да си представим без екзотичния аромат. Не толкова популярен обаче е благоприятният ефект на подправката върху организма.
 

Учени се надяват проучването да се проведе скоро и върху хора и да има същите положителни резултати.


Болестта на Алцхаймер е бавно прогресиращо заболяване на мозъка, което се характеризира с отслабване и загуба на когнитивните способности – влошаване на паметта, неразбиране на причинно-следствените връзки, неспособност за планиране на действията, неспособност за изразяване и възприемане.


Един от всеки осем души над 65-годишна възраст страда от деменция.