Екстракт от канела забавя развитието на болестта на Алцхаймер, сочи ново изследване, публикувано в сп. PLoS ONE.
Експерти откриха екстракт от кората на канела, който притежава свойствата да възпрепятства развитието на невродегенеративното състояние. Изследването е проведено от учени от университета в Тел Авив, Израел. Засега е проведено само върху мишки, изкуствено заразени с болестта на Алцхаймер. Учените вкарват течна форма на екстракта CEppt в питейната вода на мишките.
Четири месеца след началото на експеримента, резултатите показват прогресивно забавяне на заболяването и подобряване на здравословното състояние и нивата на мозъчна активност.
Екстрактът забавя процеса на разрушаване на мозъчните клетки от токсичните амилоидни плаки, констатира проф. Майкъл Овадия.
Канелата се използва като подправка от векове. Има сладкиши, които трудно можем да си представим без екзотичния аромат. Не толкова популярен обаче е благоприятният ефект на подправката върху организма.
Учени се надяват проучването да се проведе скоро и върху хора и да има същите положителни резултати.
Болестта на Алцхаймер е бавно прогресиращо заболяване на мозъка, което се характеризира с отслабване и загуба на когнитивните способности – влошаване на паметта, неразбиране на причинно-следствените връзки, неспособност за планиране на действията, неспособност за изразяване и възприемане.
Един от всеки осем души над 65-годишна възраст страда от деменция.